Måndag 19 Apr
Stockholm

Mutades av privatfängelser för att döma unga

Domaren kan nu själv dömas till tio års fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

PENNSYLVANIA. Tidigare domaren Mark Ciavarella riskerar upp till tio års fängelse. Detta sedan han satt i system att döma ungdomsbrottslingar åtalade för mindre brott till långa straff på ungdomsfängelse.

Anledningen är att han tagit emot över sju miljoner kronor från fängelserna, som får pengar från staten för varje fånge, för att leverera ungdomsbrottslingar till specifika privatägda anstalter.

Ciavarella själv hävdar att det inte finns några oegentligheter kopplade till pengarna han fått och säger att han aldrig "fått en spänn för att skicka ungar nånstans", uppger ABC News.

I fredags fälldes 61-årige Ciavarella på tolv av 39 åtalspunkter och straffet kan nu bli upp till tio års fängelse.

Den före detta domaren planerar dock att överklaga.

En av de ungdomar som Ciavarella dömde till ungdomsfängelse var tidigare ostraffade 17-åringen Edward Kenzakoski som fick ett antal månaders ungdomsfängelse för innehav av "drogtillbehör". I ungdomsfängelset drogs han in i djup kriminalitet och missbruk. Edward tog sedan sitt liv som 23-åring.

Edwards mamma Sandy Fonzo har under hela rättsprocessen funnits på plats och flera gånger skrikit högt åt åtalade Ciavarella.

Kommentera
Kopiera länk
Dela