Julian Assange blir utlämnad till Sverige...
1 av 3
Julian Assange blir utlämnad till Sverige... - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
... den svenska rättvisan.
2 av 3
... den svenska rättvisan. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
... om inte advokaterna lyckas övertyga högre instans när de överklagar. Mark Stephens rasar nu mot den europeiska arresteringsordern och...
3 av 3
... om inte advokaterna lyckas övertyga högre instans när de överklagar. Mark Stephens rasar nu mot den europeiska arresteringsordern och... - Foto: ITV

Assange rasar mot arresteringsordern

Efter att Belmarsh Magistrates Court beslutat utvisa Julian Assange till Sverige går Wikileaksgrundaren till storms mot den europeiska arresteringsordern.


LONDON. Den brittiska domstolens beslut att Julian Assange ska överlämnas till svenska myndigheter på misstankar om sexbrott har väckt ont blod bland många anhängare till Wikileaks och - förstås - inom Assanges försvarsteam.

– Det här var ett relativt väntat utslag, men det bekräftar på nytt den oro vi känner inför den typ av kryssrutans rättvisa som den europeiska arresteringsordern utgör, säger advokaten Mark Stephens inför pressuppbådet utanför säkerhetsdomstolen i London.

Med kryssruta menar Stephens att förhandlingen i Belmarsh Magistrates Court varit ett spel för gallerierna och att de bevis försvaret lagt fram inte haft någon betydelse.

Samtidigt har såväl brittiska som svenska jurister dömt ut Assangeadvokaternas försvar vars bärande argument varit att Sverige ska utlämna Assange till USA och att en rättegång i Sverige inte kan bli rättvis.

Men Mark Stephens menar att domaren Howard Riddle delvis gett försvaret rätt kring invändningen mot att en svensk våldtäktsrättegång sker bakom lyckta dörrar.

– Domaren gjorde en mycket viktig markering i förhållande till det faktum att en svensk rättegång blir hemlig i motsats till den princip om öppna rättegångar som vi i det här landet, och i större delen av den civiliserade världen, håller mycket högt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.