Överste Khaddafi är isolerad till huvudstaden Tripoli.
1 av 4
Överste Khaddafi är isolerad till huvudstaden Tripoli. - Foto: AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Bebeto Matthews/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Kevin Frayer/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Kevin Frayer/AP/Scanpix

Rebeller gör sig redo för marschen mot Khaddafi

Libyens rebellarmé gör sig redo att börja tåga mot huvudstaden Tripoli. Samtidigt rustar USA för att ingripa mot diktaturen.


TRIPOLI. Kring staden Benghazi i östra delen av landet börjar nu rebeller förbereda sig för en invasion av huvudstaden Tripoli - överste Muammar Khaddafis sista bastion i landet.

Civila deltar i militärövningar och lär sig att röra sig som en bataljon och skjuta med vapen - under ledning av de militärer som hoppat av och enat sig med folket.

I östra delen av landet har dessa enheter redan samlat 5 000 frivilliga.

Samtidigt försöker de Khaddafilojala trupperna återta kontrollen över städerna närmast Tripoli för att skapa en buffert runt diktatorn.

Men snaran kring överste Khaddafi dras åt från flera håll. USA har nämligen börjat ladda för ett ingripande och skickat flera krigsfartyg till Medelhavet utanför libyskt territorialvatten.

Jagaren USS Barry gick genom Suezkanalen på måndagen och är nu alldeles i närheten av Libyen.

Två amfibieskepp - USS Kearsarge, med 2 000 marinkårssoldater ombord - och USS Ponce befinner sig i Röda havet och väntas korsa Suezkanalen tidigt under onsdagen.

Vita huset uppger att skeppen placeras i Medelhavet av humanitära skäl, men betonar samtidigt att man "inte plockar bort några alternativ från bordet".

– Vi tittar på många olika möjligheter. Inga beslut har fattats än, säger försvarsminister Robert Gates.

Men Khaddafi och hans son, Saif al-Islam, vägrar ge upp och varnar västländerna för militära aktioner. al-Islam Khaddafi har också gett Storbritanniens David Cameron en känga efter att denne hotat med stridsflygplan.

– Hans uttalande är ett skämt och vi lyssnar inte på honom, säger Saif al-Islam Khaddafi.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!