Stockholm

Julian Assange rasar mot judisk mediekonspiration

1 av 4
. Foto: Scanpix
2 av 4
. Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Nu rasar Julian Assange om en judisk mediekonspiration.
3 av 4
Nu rasar Julian Assange om en judisk mediekonspiration. Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
4 av 4
. Foto: ROGER TURESSON/Scanpix

Wikileaks chefredaktör, Julian Assange, anklagar flera brittiska journalister för att ingå i en judisk konspiration.


Läs mer

LONDON. Julian Assange far i ett telefonsamtal ut i ett rasande angrepp mot judiska journalister som han menar ingår i en konspiration mot Wikileaks.

Det är i en intervju med den brittiska tidningen The Private Eye som Assange rasar mot en artikel om den ökände antisemiten Israel Shamir - Wikileaks representant i Ryssland.

The Private Eye har i en artikel pekat ut Shamir som judehatare - vilket fick Assange att se rött. Och anklaga tidningen för att ingå i en internationell konspiration mot Wikileaks, uppger tidningen Expo.

Utpekandet av Israel Shamir - vars antijudiska utspel sedan länge är dokumenterade - ska, enligt Assange, vara ägnade att beröva Wikileaks stöd från judiska grupper.

"Typ judisk"

I samtalet anklagar Assange vidare Private Eye för att - under ledning av Guardian-journalisterna David Leigh och Alan Rusbridger samt John Kampfner, journalist från yttrandefrihetsorganisationen Index of censorship - ingå i en judisk konspiration mot Wikileaks.

– Alan Rusbridger är inte ens jude, säger chefredaktören.

– Han är typ judisk, svarar Assange och pekar på att han är släkt med David Leigh som är av judisk börd.

Leigh är svåger med Rusbridger.

Redaktören undrar om Julian Assange verkligen menar allvar med att det pågår en judisk sammansvärjning mot honom.

– Glöm den judiska grejen, säger Wikileaksgrundaren.

När det går upp för Assange att Private Eye tänker publicera hans raseriutbrott går han till motangrepp. I ett uttalande skriver Wikileaks att tidningen "förvrängt och hittat på varje viktigt påstående och fras".

Svensk koppling

Man understryker också att man värdesätter olika judiska gruppers stöd till läckagesajten.

Dessutom har man nu också förnekat samröret med Israel Shamir - som bland annat gjort gällande att varje kristen och muslim har en plikt att förneka Förintelsen.

Han har också försvarat vit makt-organisationen National Alliance med att deras nazistiska ideologi inte är värre än "den judiska rasismen".

Israel Shamir har länge gjort sig till talesperson för Wikileaks i Ryssland utan att Assange eller Wikileaks reagerat. Han skriver fortfarande på sin egen sajt att han företräder organisationen.

Shamir är folkbokförd också i Sverige under namnet Adam Ermash - tidigare Jöran Jermas och har varit svensk medborgare sedan 1992.

Och i Sverige företräds Wikileaks av Shamirs son, Johannes Wahlström, som tidigare varit i hetluften efter att ha förfalskat citat från journalister i tidningen Ordfront i en artikel med rubriken Israels regim styr svenska medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.