Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA ger sitt stöd till diktaturen i Bahrain

- 03/03/2011, 11:21 -
1 av 3

Hasan Jamali/AP/Scanpix

2 av 3

Hasan Jamali/AP/Scanpix

3 av 3

Hasan Jamali/AP/Scanpix

Monarkierna i Mellanöstern och Nordafrika kan bli nästa offer för de folkliga upproren. Nu träder USA in till stöd för den kungliga familjen i Bahrain.

MANAMA. Efter att - visserligen sent om sider - ha ställt sig bakom oppositionens krav på politiska reformer och avgångskraven på diktatorerna Hosni Mubarak i Egypten och överste Moammar Khaddafi i Libyen träder nu president Barack Obama till stöd för kung Hamad bin Isa al-Khalifa i Bahrain.

USA slänger ut en livlina till den hårt ansatta styrande familjen - som är en viktig allierad för USA - för att signalera Washingtons beredskap till flexibla angreppssätt under den omtumlande arabiska våren, skriver Wall Street Journal.

Efter att inledningsvis ha mött protesterna med våld uppges nu den bahrainska kungafamiljen sträva efter reformer - och det vill Obama belöna.

Presidenten välkomnar kung Hamids beslut att möblera om i regeringen, dra tillbaka sina trupper och frige politiska fångar.

– Vi ser en möjlighet till meningsfulla reformer, säger presidenten i ett uttalande.

"Ner, ner, Khalifa"

I vassen lurar den amerikanska militären för vilken Bahrain är en viktig strategisk samarbetspartner där USA:s femte flotta finns stationerad och vars läge innebär en buffert mot Iran.

Men samtidigt fortsätter protesterna och demonstrationstågen fortsätter dra genom huvudstaden Manama under parollen "ner, ner, Khalifa".

– Vi är här för att eskalera protesterna eftersom vi vill att kungen avgår, säger demonstranten Hassan Mohammed Hassan till WSJ.

USA:s stöd kommer efter påtryckningar från såväl Bahrains styrande familj som den viktigaste allierade i regionen - Saudiarabien, uppger diplomatkällor.