Torsdag 30 Jun
Stockholm

Våldsam tsunami skakar Japan - många döda

1 av 2
2 av 2

Minst 300 döda - men siffran stiger hela tiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TOKYO. Strax innan 07 på fredagsmorgonen inträffade ett mycket kraftigt jordskalv utanför Japans kust. Magnituden är för Japan rekordhöga 8,9 på Richterskalan.

Strax efter skalvet utfärdades en tsunamivarning som snabbt visade sig vara befogad. Uppgifterna varierar om tsunamins storlek men att det rör sig om en våg som är mellan fyra och tio meter hög står klart.

Tsunamin har redan slagit mot Japans Stilla havskust och dränkt stora ytor i vatten. Bilar, stora hus och ladugårdar har svepts med i den våldsamma vågen.

Skalvet skakade även Tokyo där människor flydde ur sina skakande hus.

Hur många som omkommit är oklart men dödssiffran befaras vara hög. Hittills har 300 dödsfall bekräftats men siffran kommer att stiga betänkligt. Efterskalv pågår i detta nu, uppger CNN.

88 000 människor uppges saknas.

På eftermiddagen talade Japans premiärminister Naoto Kan till folket. Han försäkrade att inget tyder på att några radioaktiva läckor rapporterats från landets kärnkraftsanläggningar. Samtidigt sa han att läget är "betydligt värre än befarat" i landet efter tsunamin.

På flera platser brinner stora byggnader, blanbd annat ett stort oljeraffinaderi.

Även flera andra länder har utfärdat akuta tsunamivarningar. Indonesien är ett av länderna som väntas drabbas värst förutom Japan.

Även Guam, Taiwan, Filippinerna och Hawaii riskerar att drabbas av tsunamivågor.

En tsunamivarning har nu utfärdats för hela den amerikanska västkusten, uppger BBC.

Mer information följer.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.