P.J. Crowley har visats dörren...
1 av 2
P.J. Crowley har visats dörren... - Foto: J. Scott Applewhite
... sedan denne kritiserat USA:s behandling av läckan Bradley Manning.
2 av 2
... sedan denne kritiserat USA:s behandling av läckan Bradley Manning. - Foto: SCANPIX

UD-talesman avgår efter kritik mot behandlingen av Manning

Washington, D.C. P.J. Crowley, talesperson och kommunikationschef för amerikanska utrikesdepartementet avgick i dag hastigt sedan han uttalat sig kritiskt om regeringens hanterande av Wikileaks-läckan Bradley Manning.


CNN rapporterar att Crowley talade i torsdags inför en publik vid det anrika universitetet MIT, Massachussets Institute of Technology, i Boston. Han beskrev regeringens behandling av Bradley Manning som "löjlig, kontraproduktiv och dum", skriver BBC.

Kommentaren kom under ett anförande av Crowley om fördelarna med nya media i utrikespolitik. Crowley talade om sociala media och Twittersfärens roll i de arabiska upproren,varpå en ung deltagare ville tala om "elefanten i rummet".

Elefanten som avsågs var Bradley Manning, den unge militären som sitter i isoleringscell ständigt handklovad på en amerikansk marinbas och uppges vara självmordsbenägen.

På frågan vad han ansåg om behandlingen av Manning ska Crowley, enligt en deltagares blogg, ha svarat:

– Att tortera en fånge på en millitärbrigg? Det som mina kollegor vid försvarsministeriet gör mot Bradley Manning är löjligt, kontraproduktivt och dumt.

Crowley bekräftade kort efteråt för deltagaren tillika bloggaren att han talade "on the record", det vill säga, att han talade öppet och kunde citeras.

Eferåt svängde Crowley i frågan och medgav för tidskriften Foreign Policy att han faktiskt uttryckte sin egen åsikt och att hans uttalande inte speglar USA:s officiella policy.

I dag söndag avgick Crowley som talesperson för utrikesdepartementet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.