Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN-beslutet: "Stoppa Khaddafi med alla medel"

1 av 2

Jason DeCrow/AP/Scanpix

2 av 2

Jason DeCrow/AP/Scanpix

Nyheter | 18/03/2011 07:50

Nato får mandat att attackera Libyen.

NEW YORK. Under natten till fredagen fattade FN:s säkerhetsråd det beslut vissa länge efterlyst. En flygförbudszon ska upprättas över Libyen för att hindra Khaddafis styrkor från att angripa sitt eget folk.

Men FN går denna gång betydligt längre än så.

Nu ges också, inom mandatet för flygförbudszonen, Nato rätt att bomba och attackera Libyen om det är vad som krävs för att stoppa Khaddafis framfart.

Enligt USA:s utrikesminister Hillary Clinton är det helt nödvändigt.

– En flygförbudszon innebär att vissa åtgärder kommer vidtas för att skydda flygplan och piloter. Inklusive att bomba mål som det libyska försvarssystemet, säger hon i ett uttalande.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) vill nu att man går så långt som möjligt för att stoppa Khaddafi. Innan FN:s beslut twittrade Bildt:

- Jag hoppas att FN:s säkerhetsråd ger mandat till mer än flygförbudszonen – det är stridsvagnar och artilleri som är det viktiga. De hade flygförbudszon över Srebrenica – hjälpte inte, skrev Bildt.

Strax därpå konstaterade han också att den verkliga utmaningen inte är att stoppa Khaddafi utan att återuppbygga Libyen.

Frankrike och Storbritannien uppges vara redo att sätta in bomber mot Libyen i detta nu.