Söndag 18 Apr
Stockholm

Aktivister torterade av egyptiska soldater

1 av 2
2 av 2

Hundratals demokratiaktivister hävdar att de fängslats och torterats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KAIRO. Ett lapptäcke av blodröda sår och lila blåmärken täcker Ramy Essams rygg. Han hävdar att hans skador är bevis på att våldsamma grupper knutna till den avsatte presidenten Hosni Mubarak försöker krossa revolutionen i Egypten.

Den 23-årige studenten och musikern satt, tillsammans med hundratals andra, på en fredlig sittstrejk på Tahrir Square den nionde mars när ligister attackerade dem. Egyptiska soldater var på plats men försvarade inte demokratiaktivisterna, skriver CNN.

De fängslade honom och många andra och släpade dem till det närliggande museet där uniformerade soldater torterade honom och klippte av hans axellånga hår.

- Det var smärta jag aldrig trott att jag skulle känna i mitt liv. De tog av mig kläderna och använde käppar, metallstänger, tråd och piskor. Jag fick elchocker, säger Essam.

Han hade i flera veckor spelat gitarr för stora folkmassor på Tahrir Square för att fira slutet på Mubaraks regim. Essam är själv övertygad att han och de andra aktivisterna varit "märkta" män och kvinnor. Bara ögonblick innan han greps hade han blivit utpekad till soldaterna.

Essam släpptes men människorättsgrupper har sagt att mer än 100 oskyldiga aktivister som greps samma dag som honom fortfarande är i förvar och väntar på militära prövningar - utan tillgång till advokat.

Det är omöjligt att kontrollera vem som låg bakom våldet den nionde mars, men det är inte första gången den egyptiska militären har anklagats.

Armén har förnekat anklagelser om tortyr och övergrepp och hävdar att de enda de har tagit i förvar antingen är misstänkta eller har brutit mot lagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela