Måndag 19 Apr
Stockholm

Nu ska Japan räddas från kärnkraftskatastrofen

På söndagen kommer Fukushima ha elektricitet igen, uppger japanska källor.
1 av 4
På söndagen kommer Fukushima ha elektricitet igen, uppger japanska källor. Foto: GeoEye Satellite Image/AP/SCANPIX
2 av 4
Akio Komiri föll i tårar efter presskonferensen.
3 av 4
Akio Komiri föll i tårar efter presskonferensen. Foto: Kyodo News/AP/SCANPIX
Brandmän ska kyla reaktornerna under lördagen.
4 av 4
Brandmän ska kyla reaktornerna under lördagen. Foto: Japan Defense Ministry/AP/SCANPIX

På lördag får det havererade kärnkraftsverket Fukushima återigen elektricitet. Samtidigt ska brandkåren spruta vatten på de överhettade reaktorerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FUKUSHIMA. Det jordbävning- och tsunamidrabbade kärnkraftverket Fukushima kommer få elektricitet sent på lördagen. Det uppger japanska officiella källor som nu hoppas att den hotande härdsmältan kan undvikas.

De minst drabbade reaktorerna, nummer 5 och 6, kommer att få elektricitet först. Sedan väntar ytterligare fyra reaktorer.

– Vi planerar att reaktor 1 och 2 får elektricitet under lördagen. Reaktor 3 och 4 kommer få det under söndagen, säger en talesperson uppger BBC.

För att kyla reaktorerna kommer japansk brandkår att spruta havsvatten på kärnkraftverket. Med hjälp av en obemannad brandbil kommer reaktorerna kylas i väntan på elektricitet, skriver NHK. Försöken att kyla reaktorerna med brandbilar har varit "lyckade till viss del".

Chefen i tårar

Tidigare träffade Akio Komiri, vd för företaget Tepco som äger kärnkraftverket, media. Efter presskonferensen föll Akio Komiri i tårar sedan han medgett att strålningen från kärnkraftverket kan kosta människoliv. Kritiken mot företaget har varit stenhård och de har anklagats för att ha ljugit om faran med strålningen. 

– Med facit i hand kunde vi ha agerat lite snabbare med bedömning av situationen och samordnat all information och tillhandahållit den snabbare, sa kabinettssekreterare Yukio Edano, uppger Daily Mail.

Kommentera
Kopiera länk
Dela