Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

VIDEO: Khaddafis stridsvagnar bombas

- 20/03/2011, 17:46 -
1 av 3

Faksimil

2 av 3

Faksimil

3 av 3

Faksimil

I snart 24 timmar har stridsflygplan fällt bomber över Libyen. 94 civila uppges ha dött under attacken. Samtidigt avancerar Khaddafis styrkor in i staden Misrata.

Sedan strax före klockan fem på lördagen deltar nordiska militärkrafter i anfallet mot Libyen. Fem danska flygplan av modell F-16 lyfte från Nato-basen på Sicilien för att genomföra ett uppdrag i libysk territorium.

Det är fortfarande oklart vad danskarna ska anfalla, officiellt vill försvaret inte kommentera insatsen, uppger Danmarks Radio.

En massaker

Trots den enorma militäroffensiven mot Libyen har överste Muammar Khaddafi inga planer på att ge upp. På lördagen trampade regeringstrogna trupper in i staden Misrata.

– Två personer har dödats av prickskyttar och de finns fortfarande på taken. De är uppbackade av fyra stridsvagnar som har patrullerat staden. Det är svårt för människor att gå ut, sade en person som bor i Misrata till al-Jazeera.

– Det här är en massaker, ett fullständigt ödeläggande. Khaddafi är en blodtörstig och galen, galen diktator.

No-fly Zone

Enligt källor till CNN är luftrummet över Libyen i stort sett säkrat. Stridsflyg har förstört luftvärnsförsvaret samt några, större libyska flygfält. Men bombningarna fortsätter, uppger CNN.

Arabförbundet kritiserade under lördagen FN-insatsen mot Libyen. Enligt generalsekreteraren Amr Moussa har konsekvenserna varit svårare än vad man föreställt sig.

– Vad som händer i Libyen nu skiljer sig i från målet om att införa en no-fly zone, och vad vi vill är att skydda civila, säger Moussa uppger Sky News.

Samtidigt kritiserar Ryssland militäraktionen och kräver ett slut på vad man kallar "urskiljningslösa användning av våld" i Libyen.

– Vi insisterar på att parterna stoppar den urskillningslösa användningen av våld, sa Rysslands utrikesminister Aleksandr Lukashevich, uppger Russia Today.