Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Japan vill inte offentliggöra flygbilderna från katastrofen

Bilder som den japanska regeringen inte vill offentliggöra.
1 av 2

Bilder som den japanska regeringen inte vill offentliggöra.

John Schwab/US Airforce/AP/Scanpix

2 av 2

Junji Kurokawa/AP/Scanpix

Nyheter | 21/03/2011 11:02

Den japanska regeringen sitter på bilder från katastrofområdet. Vägrar släppa dem.

TOKYO. Ett amerikanskt obemannat militärplan har tagit bilder från katastrofplatsen i Fukushima som nu finns i den japanska regeringens arkiv.

Och där tycks de stanna. Japan vill inte offentliggöra bilderna, rapporterar Manichai Daily News.

Bilderna, som tagits från ett obemannat RQ-4 Global Hawk-plan, lämnades över till den japanska regeringen som också fick tillstånd att publicera dem. Enligt den amerikanska försvarsmakten är det upp till Japan att avgöra om de ska offentliggöras eller inte, uppger MDN.

Drönarplanet är utrustat med en mycket avancerad kamerautrustning som enligt amerikanska flygvapnet tar "bilder som är så tydliga att till och med nummerplåtar på bilar syns".

RQ-4 Global Hawk-planet stationerades i Japan efter att jordbävningen och tsanamin som den rev upp orsakat ett haveri vid kärnkraftverket i Fukushima.

Eftersom de japanska självförsvarsstyrkornas har svårt att flyga över det drabbade kärnkraftverket på grund av radioaktiv strålning i luften flyger i stället det obemannade planet över katastrofområdet dygnet runt.

Bilderna skickas via en satellit till en bas i USA och skickas därefter till den japanska regeringen.