Torsdag 22 Februari 2024
1 av 5
- Foto: Presidentpalatset Miraflores
2 av 5
- Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix
3 av 5
- Foto: Nasa/AP/Scanpix
.. planeten Mars.
4 av 5
.. planeten Mars. - Foto: Nasa
Vems fel är det att marsianerna dog ut?
5 av 5
Vems fel är det att marsianerna dog ut? - Foto: Warner Bros

Chávez: Kapitalismen dödade livet på Mars

Venezuelas starke man - den socialistiske presidenten Hugo Chávez - hävdar att det kan vara kapitalismens fel att Mars är en död planet.


CARACAS/RYMDEN. I ett nytt utspel - av ungefär samma bisarra proportioner som vännen Muammar Khaddafis infall - hävdade Venezuelas hårdföre och omstridde president, Hugo Chávez, på tisdagen att det kan vara kapitalismens fel att livet utslocknat på planeten Mars.

– Jag har alltid sagt, hört, att det vore inte konstigt om det funnits en civilisation på Mars, men kanske kom kapitalismen dit, imperalismen anlände och gjorde slut på planeten, sa Chávez under ett tal i samband med Internationella vattendagen.

Presidenten - som också skyller många av jordens problem på marknadsekonomin - varnade för att världens vattenresurser torkar ut.

– Se upp! Här på planeten jorden där det för hundratals år sedan fanns stora skogar finns nu öknar. Där det fanns floder finns nu öknar, sa Chávez medan han fuktade läpparna med ett glas iskallt vatten.

Han menar också att västs attacker mot Libyen handlar om vatten och oljereserver, uppger nyhetsbyrån Reuters.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Ytterligare stämning i guldtvisten

Kluriga knep för de 120 000 som fick höjd skatt i januari

Fler än någonsin – en miljon svenskar, räknas i dag som höginkomsttagare. Det är en ökning med 120 000 löntagare i januari. Och det finns ett par knep för att åtminstone delvis undkomma den statliga inkomstskatten.

Svinpestområde öppnar för allmänheten

Den afrikanska svinpesten är i stort sett borta från området runt Fagersta. Nu öppnas kärnområdet för allmänheten och i ytterområdet blir det tillåtet med flera skogsåtgärder igen, meddelar Jordbruksverket.

Oförändrad ränta i Turkiet

Turkiets centralbank lämnar styrräntan oförändrad på 45,0 procent. Det låg i linje med analytikerkårens förväntningar, enligt Bloombergs sammanställning.

Svenska gäng "allvarligt hot" mot Norge

Norska rikskriminalpolisen, Kripos, pekar i en ny rapport ut fem allvarliga hot mot rikets säkerhet, däribland svenska kriminella nätverk, rapporterar NRK.

SBU: Ryssland attackerar med nordkoreanska vapen

Ryssland har använt nordkoreanska robotar i flera attacker mot Ukraina – anfall som tagit minst 20 liv, hävdar Ukrainas säkerhetstjänst (SBU).