1 av 2
- Foto: Sannfinländarna
2 av 2
- Foto: Perussuomalaiset

Finsk Hitler gör valkampanj

Han är försedd med Hitlermustasch, röda bockhorn och huggtänder. Den finländska riksdagskandidaten Jussi Halla-aho genomför en minst sagt originell valkampanj.


Det här är Sannfinländarna

Det invandringskritiska, EU-kritiska och kristna partiet Sannfinländarna sitter i Finlands riksdag sedan 1999.

Då nådde partiet bara en procent av rösterna - men tack vare det strikta personvalssystemet utan spärr kunde en ledamot ta plats i riksdagen.

I valet 2007 fick partiet 4,1 procent av rösterna och därmed fem mandat i riksdagen.

Men under det senaste året har partiets popularitet exploderat och nu ligger Sannfinländarna på nästan 20 procent av rösterna och är därmed lika stora som Socialdemokraterna.

HELSINGFORS. Den främlingsfientlige politikern Jussi Halla-aho marknadsför sig på ett udda vis i en annons i gratistidningen City.

Rösta på mig “för att jävlas” är budskapet i annonsen där Halla-aho spökats ut i Hitlermustasch, med horn i pannan och vampyrtänder.

Jussi Halla-aho har gjort sig ett namn som hätsk motståndare till invandring och har flera gånger blivit polisanmäld för övertramp på bloggen.

Bland annat har han uttryckt förhoppningar om att “rätt kvinnor” - det vill säga “vänstergröna världsförbättrare och deras anhängare” - ska våldtas av utlänningar.

– Det enda som biter på dem är att mångkulturen drabbar dem direkt, skrev politikern som kandiderar för Finlands motsvarighet till sverigedemokraterna - Sannfinländarna.

Annonsen i City har en tydligt ironisk udd, menar den nationalistiske politikern.

– Bilden visar den Halla-aho som massmedierna har velat visa för allmänheten, säger han till Iltalehti.

Jussi Halla-aho på pressklubben i Helsingfors (OBS! På finska):

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!