Polischef i "dödens stad" anklagas för kidnappning

- 05/04/2011, 08:34 -

AP/Scanpix

Människorättsorganisation slår larm. Det är inte bara knarkkartellerna som bryter mot mänskliga rättigheter i blodiga Ciudad Juarez.

CIUDAD JUAREZ. Den är också känd som dödens stad. Här mördas uppemot tio personer en vanlig helg. Juarez i norra Mexiko på gränsen mot Texas har blivit centrum för de våldsamma sammandrabbningarna mellan knarkkartellerna och myndigheterna.

Men det tycks inte uteslutande vara kartellerna som står för förbrytelserna. Nu anklagar den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch polischefen Julian Leyzaola för att systematiskt bryta mot de mänskliga rättigheterna, skriver LA Times.

Det är inte första gången Leyzaolo får kritik av det här slaget. Tidigare har hans brottsbekämpande insatser i Tijuana kantats av liknande rykten.

Nu kräver människorättsaktivister att en utomstående utredning granskar fyra civila mäns försvinnanden från Ciudad Juarez den 26 mars i år.

Enligt ögonvittnen ska polisen ha frihetsberövat männen - samtliga i 20-årsåldern - vid en marknad. En del av poliserna bar kamouflageuniformer som tillhör en elitstyrka som förser Leyzaola med livvakter.

Leyzaola anlitades i början på året för att skapa ordning i den våldsdrabbade staden. Han har tidigare lyckats stävja morden i Tijuana och bekämpa korruptionen inom polisleden. Men den tidigare militärens framfart ska också ha inneburit tortyr och grov misshandel av poliser som misstänks ha tagit mutor av knarkkartellerna.

Enligt ett hemligt amerikanskt UD-dokument som läckt ut via Wikileaks uppges dessutom Leyzaola ha utrotat en drogmaffia genom att ingå avtal med organisationens rival.