Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Diktatorn "vann" valet med 95,55 procent - EU grattar

1 av 4

Elisa Day/AP/Scanpix

2 av 4

Virginia Mayo/AP/Scanpix

3 av 4

Nikita Bassov/AP/Scanpix

4 av 4

Nikita Bassov/AP/Scanpix

Nyheter | 05/04/2011 13:58

EU:s utrikesminister gratulerar väljarna - som "röstat" fram presidenten med 95,55 procent. – Jag gratulerar folket i Kazakstan för att de praktiserat sina demokratiska rättigheter.

BRYSSEL. Catherine Asthon - som är EU:s utrikesminister - gratulerade på tisdagen Kazakstans väljare. Trots att valet - där president Nursultan Nazarbayev blivit omvald med nästan samma röstsiffror som Nordkoreas diktator Kim Jong-Il.

OSSE - Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa - som haft valobservatörer på plats har i stället kritiserat valet för riggade valurnor och för att regimen tvingat folket att rösta.

Men EU:s toppdiplomat ser ett framsteg för demokratin.

– Jag gratulerar folket i Kazakstan för att de praktiserat sina demokratiska rättigheter i presidentvalet den 3 april, säger Catherine Ashton.

OSSE:s observatörer konstaterar däremot krasst att valet "inte lever upp till demokratisk standard".

Valet bojkottades dessutom av oppositionen och samtliga tre motkandidater till Nazarbayev har tidigare uttryckt stöd för den 70-årige presidentens politik.

Ashton, som säger att "Kazakstan är en nyckelpartner för EU", förklarar OSSE:s kritik med att "valen visserligen var tekniskt väladministrerat, men att reformer för genuint demokratiska val kvarstår att genomföra".

– Vi står redo att fortsätta vårt stöd för att implementera ytterligare politiska reformer, säger Catherine Ashton.