1 av 4
- Foto: Elisa Day/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Nikita Bassov/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Nikita Bassov/AP/Scanpix

Diktatorn "vann" valet med 95,55 procent - EU grattar

EU:s utrikesminister gratulerar väljarna - som "röstat" fram presidenten med 95,55 procent. – Jag gratulerar folket i Kazakstan för att de praktiserat sina demokratiska rättigheter.


BRYSSEL. Catherine Asthon - som är EU:s utrikesminister - gratulerade på tisdagen Kazakstans väljare. Trots att valet - där president Nursultan Nazarbayev blivit omvald med nästan samma röstsiffror som Nordkoreas diktator Kim Jong-Il.

OSSE - Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa - som haft valobservatörer på plats har i stället kritiserat valet för riggade valurnor och för att regimen tvingat folket att rösta.

Men EU:s toppdiplomat ser ett framsteg för demokratin.

– Jag gratulerar folket i Kazakstan för att de praktiserat sina demokratiska rättigheter i presidentvalet den 3 april, säger Catherine Ashton.

OSSE:s observatörer konstaterar däremot krasst att valet "inte lever upp till demokratisk standard".

Valet bojkottades dessutom av oppositionen och samtliga tre motkandidater till Nazarbayev har tidigare uttryckt stöd för den 70-årige presidentens politik.

Ashton, som säger att "Kazakstan är en nyckelpartner för EU", förklarar OSSE:s kritik med att "valen visserligen var tekniskt väladministrerat, men att reformer för genuint demokratiska val kvarstår att genomföra".

– Vi står redo att fortsätta vårt stöd för att implementera ytterligare politiska reformer, säger Catherine Ashton.

/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.