Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Islänningarna vill inte betala igen pengarna

- 10/04/2011, 12:46 -
Isländsk man efter bankärende.
1 av 3

Isländsk man efter bankärende.

ARNI TORFASON/Scanpix

Jóhanna Sigurðardóttir efter anförande i isländska parlamentet.
2 av 3

Jóhanna Sigurðardóttir efter anförande i isländska parlamentet.

Brynjar Gauti/Scanpix

Eyjafjallajokull, isländsk vulkan efter utbrott, i samband med blixt.
3 av 3

Eyjafjallajokull, isländsk vulkan efter utbrott, i samband med blixt.

Jon Pall Vilhemsson/Scanpix

Isändska folket vill inte plocka upp skulden på 30 miljarder till  Holland och Storbritannien efter att de isländska bankerna kollapsade

REYKJAVIK. Under den isländska bankkollapsen 2008 gick Holland och Storbritannien in med pengar för att kompensera de islänningar som blivit av med sina besparingar.

Nu har isländska regeringen klubbat en plan som ska betala tillbaka pengarna, 3 miljarder pund rör det sig om, dryga 30 miljarder kronor.

I en folkomröstning vars resultat sammanfattas under söndagen står det dock klart att en stark majoritet (60 procent) av islänningarna inte går med på det arrangemanget och tänker inte betala notan för den isländska bankkatastrofen, skriver The Guardian.

Premiärminister Jóhanna Sigurðardóttir säger att detta var det värsta av alla alternativ:

– Det har delat landet i två delar. Vi måste göra allt vi kan för att förhindra att politiskt och ekonomiskt kaos följer på detta resultat.

Island är inte medlem i EU men i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet Efta. Nu ska ärendet utredas i Eftas övervakningsorgan.