Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU vill skicka hem fler tunisier och öka kontrollen

1 av 3

Francesco Malavolta / AP

2 av 3

Giorgios Moutafis/Scanpix

3 av 3

Francesco Malavolta/Scanpix

Nyheter | 10/04/2011 20:09

Chefen för Frontex, Europas gränskontrollsmyndighet, vill ha ökade resurser och kontrollbefogenheter för att granska flyktingar och för att identifiera traffickingbrottslingar och terrorister.

LAMPEDUSA. Sedan den tunisiske presidenten Zine El Abidine Ben Ali föll från makten i januari har totalt 22 000 papperslösa flyktingar, de flesta av dem tunisier kommit till den italienska ön Lampedusa i Medelhavet.

Chefen för Frontex, Ilkka Laitinen, sa i fredags till journalister i Bryssel att bristen på samarbete med lokala myndigheter gör att inte fler än två-tre om dagen återvänder, skriver EUObserver.

Nu arbetar man dock med ett sådant protokoll tillsammans med Tunisien:

– Man kan inte bara flyga ett plan till till exempel Nigeria och landa det där. Man måste ha grönt ljus från regeringen, säger Laitinen.

– Tunisierna har varit väldigt kritiska till återresor. De har tillåtit mycket få flyktingar att flygas tillbaka, och då enbart med tunisiska flygbolag. Vårt mål är att få till ett arbetsavtal med Tunisien så snart som möjligt.

Laitinen vill att Frontex ska ha en egen "operationell näve", med helikoptrar och skepp för att undvika liknande situationer i framtiden.

Dessutom vill han att Frontex ska bli mer invovlerad i brottsförebyggande där han föreställer sig ett granskande och kontrollerande databassystem via Europol som identifierar misstänkta terrorister och traffickingbrottslingar.

Laitinen framhåller att detta system inte skulle gälla för vanliga irreguljära flyktingar utan skulle enbart fokusera på kriminell aktivitet.

Frontex ligger under Cecilia Malmströms ansvarsområde, som EU-kommissionär för rättsliga och inrikesfrågor.