1 av 2
- Foto: STEVE SHEPPARD/AP/Scanpix
Ikea har bränt sin kredd som ett "gott svenskt" företag i USA.
2 av 2
Ikea har bränt sin kredd som ett "gott svenskt" företag i USA. - Foto: Maya Hasson/Scanpix

Ikea fryser ut fackföreningar

Den svenska möbeljätten i blåsväder i USA. 


DANVILLE. Ikea har fått en omfattande skandal på halsen efter att det avslöjats att en av möbelkedjans fabriker i Virginia låser ute fackföreningar, tvingar anställda till övertid och struntar i utlovade löneökningar.

Och sedan debatten börjat jämföra Ikeas verksamhet i Sverige med den i USA står nu också den amerikanska Sverigebilden på spel.

När fabriken slog upp portarna för tre år sedan gladdes invånarna i Danville åt att den världsberömda möbeltillverkaren slog ner bopålarna här. Konsumenter världen över älskar ju hyllan Billy och dessutom hade den svenska arbetsgivaren rykte om sig att ta väl hand om sina anställda.

Tvingas jobba helg

Men nu har den svenska flaggan utanför möbelfabriken i Danville blivit en symbol för hyckleri och den värsta sortens roffarkapitalism.

Trots stora bidrag från de lokala myndigheterna och omfattande vinster klagar arbetare på inställda löneförhöjningar, ett rasande arbetstempo och beordrad övertid, rapporterar LA Times.

På fredagkvällarna, säger många anställda, får de ofta veta att de tvingas ta ett helgpass med bestraffningar för dem som inte kan eller vägrar.

Kylette Duncan, en av de första att anställas när fabriken öppnade, sa upp sig sex månader senare för ett lägre betalt jobb.

– Jag behöver pengar lika mycket som vem som helst, men jag behöver också ett liv, säger Kylette Duncan, 52.

Bland annat var hon tvungen att ställa in läkarbesök för sin sjuke man eftersom hon beordrades att jobba över.

Motarbetar facket

Några av de 335 Ikeaanställda i Virginia försöker för närvarande bilda en fackförening. Men som svar på det har fabriken - som är en del av Ikeas tillverkningsverksamhet inom dotterbolaget Swedwood - anlitat advokatbyrån Jackson Lewis - med rykte om sig att hålla fackföreningar utanför arbetsplatsen.

Per-Olof Sjöö, som leder det svenska facket inom Swedwood, säger att han är upprörd över kriget mot fackföreningen i Danville.

– Ikea är ett väldigt starkt varumärke och de lutar sig mot någon slags god svenskhet i sin affärsprofil. Det blir komplicerat när de beter sig som de gjort i USA, säger han till LA Times.

– För oss är det ett enormt problem.

"Filthy socialists"

Artikeln i LA Times har orsakat stor debatt i USA och på ett av landets största nätforum - Reddit - har tråden som heter "I Sverige får en Ikeaarbetare en ingångslön på 19 dollar/timmen, 5 veckors semester och är fackligt anslutna. I Danville, Virginia, börjar de med 8 dollar/timmen, får 12 dagars semester, obligatorisk övertid och försöker hålla facket borta. Vad kan gå fel?" redan efter någon timme fått många hundra kommentarer och ett tusental har läst den.

En av kommentatorerna lyfter fram en i vissa amerikanska kretsar populär föreställning om svenskarna:

"But they're filthy socialists! Nothing good comes from socialists!", skriver signaturen derpage.

Medan signaturen JohnnyBeagle har ett annat perspektiv:

"Yeah, must be nice to live in a country where government is the voice of the people and the people can enjoy real freedom!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.