Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ikea fryser ut fackföreningar

- 11/04/2011, 15:59 -
1 av 2

STEVE SHEPPARD/AP/Scanpix

Ikea har bränt sin kredd som ett "gott svenskt" företag i USA.
2 av 2

Ikea har bränt sin kredd som ett "gott svenskt" företag i USA.

Maya Hasson/Scanpix

Den svenska möbeljätten i blåsväder i USA. 

DANVILLE. Ikea har fått en omfattande skandal på halsen efter att det avslöjats att en av möbelkedjans fabriker i Virginia låser ute fackföreningar, tvingar anställda till övertid och struntar i utlovade löneökningar.

Och sedan debatten börjat jämföra Ikeas verksamhet i Sverige med den i USA står nu också den amerikanska Sverigebilden på spel.

När fabriken slog upp portarna för tre år sedan gladdes invånarna i Danville åt att den världsberömda möbeltillverkaren slog ner bopålarna här. Konsumenter världen över älskar ju hyllan Billy och dessutom hade den svenska arbetsgivaren rykte om sig att ta väl hand om sina anställda.

Tvingas jobba helg

Men nu har den svenska flaggan utanför möbelfabriken i Danville blivit en symbol för hyckleri och den värsta sortens roffarkapitalism.

Trots stora bidrag från de lokala myndigheterna och omfattande vinster klagar arbetare på inställda löneförhöjningar, ett rasande arbetstempo och beordrad övertid, rapporterar LA Times.

På fredagkvällarna, säger många anställda, får de ofta veta att de tvingas ta ett helgpass med bestraffningar för dem som inte kan eller vägrar.

Kylette Duncan, en av de första att anställas när fabriken öppnade, sa upp sig sex månader senare för ett lägre betalt jobb.

– Jag behöver pengar lika mycket som vem som helst, men jag behöver också ett liv, säger Kylette Duncan, 52.

Bland annat var hon tvungen att ställa in läkarbesök för sin sjuke man eftersom hon beordrades att jobba över.

Motarbetar facket

Några av de 335 Ikeaanställda i Virginia försöker för närvarande bilda en fackförening. Men som svar på det har fabriken - som är en del av Ikeas tillverkningsverksamhet inom dotterbolaget Swedwood - anlitat advokatbyrån Jackson Lewis - med rykte om sig att hålla fackföreningar utanför arbetsplatsen.

Per-Olof Sjöö, som leder det svenska facket inom Swedwood, säger att han är upprörd över kriget mot fackföreningen i Danville.

– Ikea är ett väldigt starkt varumärke och de lutar sig mot någon slags god svenskhet i sin affärsprofil. Det blir komplicerat när de beter sig som de gjort i USA, säger han till LA Times.

– För oss är det ett enormt problem.

"Filthy socialists"

Artikeln i LA Times har orsakat stor debatt i USA och på ett av landets största nätforum - Reddit - har tråden som heter "I Sverige får en Ikeaarbetare en ingångslön på 19 dollar/timmen, 5 veckors semester och är fackligt anslutna. I Danville, Virginia, börjar de med 8 dollar/timmen, får 12 dagars semester, obligatorisk övertid och försöker hålla facket borta. Vad kan gå fel?" redan efter någon timme fått många hundra kommentarer och ett tusental har läst den.

En av kommentatorerna lyfter fram en i vissa amerikanska kretsar populär föreställning om svenskarna:

"But they're filthy socialists! Nothing good comes from socialists!", skriver signaturen derpage.

Medan signaturen JohnnyBeagle har ett annat perspektiv:

"Yeah, must be nice to live in a country where government is the voice of the people and the people can enjoy real freedom!