Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dansk minister idiotförklarar svensk Europakommissionär

- 15/04/2011, 09:25 -
1 av 2

Misha Japaridze/AP/Scanpix

2 av 2

Venstre

Danmarks integrationsminister kallar Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg "idiot".

KÖPENHAMN. När svenske Thomas Hammarberg - människorättskommissionär för Europarådet - tog till brösttoner mot de EU-länder som vägrar hjälpa Italien att tackla flyktingströmmarna från Nordafrika fick det danska regeringen att se rött.

Danmarks integrationsminister, Sören Pind, kallar Hammarberg "idiot".

"Moraliskt förfall"

Det var när Hammarberg kritiserade Danmark och andra europeiska länder för att göra för lite för de många flyktingar som nu hamnat på den italienska ön Lampedusa efter stridigheterna i Nordafrika som bråket briserade.

– Många politiker står inte upp under krisen. Det är tråkigt och vittnar om ett slags moraliskt förfall i ländernas politiska struktur, sa Thomas Hammarberg och anspelade därmed på att många regeringar sitter i knäet på högerpopulistiska och invandringskritiska partier.

Svaret från integrationminister Sören Pind lät inte vänta på sig.

– Mannen är uppenbart en idiot och därför inte värd att spilla tid på, säger den danske ministern till Politiken.

"Skadar Danmark"

Men Hammarberg får stöd av de danska socialdemokraterna som menar att Sören Pinds utfall skadar Danmark i diplomatiska sammanhang.

– Det är nästan det dummaste jag hört. Thomas Hammarberg är enormt respekterad och därför blir det en belastning för den danska regeringen när Sören Pind uttalar sig på det sättet, säger socialdemokraten Mogens Jensen.