Stockholm

Dansk minister idiotförklarar svensk Europakommissionär

1 av 2
. Foto: Misha Japaridze/AP/Scanpix
2 av 2
. Foto: Venstre

Danmarks integrationsminister kallar Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg "idiot".


Läs mer
Detta har hänt

På ön Lampedusa i södra Italien har 25 000 flyktingar från Nordafrika huserats sedan de flytt från oroligheterna i samband med befrielsekriget i Libyen och revolutionerna i Tunisien, Egypten och oroligheterna i andra länder i regionen.

Italien har begärt hjälp från övriga EU med att hantera de massiva flyktingströmmarna och landets premiärminister Silvio Berlusconi har till och med hotat med att Italien kan lämna unionen om inte de andra medlemsländerna är solidariska.

KÖPENHAMN. När svenske Thomas Hammarberg - människorättskommissionär för Europarådet - tog till brösttoner mot de EU-länder som vägrar hjälpa Italien att tackla flyktingströmmarna från Nordafrika fick det danska regeringen att se rött.

Danmarks integrationsminister, Sören Pind, kallar Hammarberg "idiot".

"Moraliskt förfall"

Det var när Hammarberg kritiserade Danmark och andra europeiska länder för att göra för lite för de många flyktingar som nu hamnat på den italienska ön Lampedusa efter stridigheterna i Nordafrika som bråket briserade.

– Många politiker står inte upp under krisen. Det är tråkigt och vittnar om ett slags moraliskt förfall i ländernas politiska struktur, sa Thomas Hammarberg och anspelade därmed på att många regeringar sitter i knäet på högerpopulistiska och invandringskritiska partier.

Svaret från integrationminister Sören Pind lät inte vänta på sig.

– Mannen är uppenbart en idiot och därför inte värd att spilla tid på, säger den danske ministern till Politiken.

"Skadar Danmark"

Men Hammarberg får stöd av de danska socialdemokraterna som menar att Sören Pinds utfall skadar Danmark i diplomatiska sammanhang.

– Det är nästan det dummaste jag hört. Thomas Hammarberg är enormt respekterad och därför blir det en belastning för den danska regeringen när Sören Pind uttalar sig på det sättet, säger socialdemokraten Mogens Jensen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.