1 av 2
- Foto: Robert F Mukaty/Scanpix
2 av 2
- Foto: Doug Hansen/Scanpix

Kina framställer gaymöss

Man har hittat en musgen som kan driva hanmöss att "bestiga andra hanar"


Ett kinesiskt forskarlag har upptäckt att hanmöss som antingen är uppfödda utan hormonet serotonin eller vars kroppar inte är receptiva för serotonin blir helt ointresserade av att para sig med honmöss.

Serotonin är känt som "lyckohormonet" och verkar fungera som parningssignal för manliga möss. Om mössens hjärnor inte kan bearbeta serotonin, eller om de saknar genen tryptophan hydroxylase 2 som producerar hormonet så får de inte lust att para sig med honor.

Forskningen visar att om dessa hanmöss placeras bland andra möss, förblir de likgiltiga inför andra möss, såväl hanor som honor. Men, om en serotoninsaknande hanmus lämnas ensam med en annan hane kommer denne att "försöka bestiga hanen samt avge en parningssamtal", skriver BBC News.

Denna plötsliga preferens för hanmöss kan "återkallas" om serotonin injiceras i hjärnan. Det bör tilläggas att studien inte är slutgiltig, samt att inga slutsatser kan dras till mänskligt sexualbeteende:

– Varje tänkbar koppling mellan serotonin och mänsklig sexualitet måste ses som obetydlig, säger nervforskaren Keith Kendrick från Cambridge.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!