Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misratah är befriat

- 23/04/2011, 19:28 -
Tomma patronhylsor och ödeläggelse i Misratah.
1 av 4

Tomma patronhylsor och ödeläggelse i Misratah.

STR/Scanpix

Rebeller i Misratah.
2 av 4

Rebeller i Misratah.

STR/Scanpix

Spejande rebell i Misratah.
3 av 4

Spejande rebell i Misratah.

STR/Scanpix

Firande rebeller i Misratah.
4 av 4

Firande rebeller i Misratah.

STR/Scanpix

Den belägrade libyska staden Misrata har varit skådeplats för intensiva stridigheter de senaste månaderna. Nu kontrolleras staden av rebellerna och Khadaffis trupper har gått till reträtt.

MISRATAH. "Misratah är fritt, rebellerna har vunnit" lyder orden från rebellernas talesperson Gemal Salem. Regimens trupper har lämnat staden men befinner sig fortfarande utanför i position att bomba, skriver Reuters.

Salem säger också att fler rebeller nu kommer att kunna ge assistans på andra ställen i västra Libyen.

– Vi blev tillsagda att dra tillbaka i går, säger den sårade regeringssoldaten Khaled Dorman till Reuters. En annan person bekräftar att regeringen har förlorat kontroll över staden.

Biträdande utrikesminister Khaled Kaim säger att situationen blev ohållbar när rebellerna tog hamnen. Med Natos bombningar blev det omöjligt:

– Nu ska i stället de lokala stammarna kring Misratah ta tand om situationen, inte den libyska armén.

Misratah har varit under svår belägring sedan två månader tillbaka och utsatts för intensiva bombningar från Khadaffiregimen, bland annat med klusterbomber. Misratah är beläget cirka 20 mil öster om Tripoli.