Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jemens president avgår i utbyte mot immunitet

- 24/04/2011, 14:50 -
Folkmassor kräver Salehs avgång under söndagen.
1 av 3

Folkmassor kräver Salehs avgång under söndagen.

Muhammed Muheisen/Scanpix

President Ali Abdullah Saleh.
2 av 3

President Ali Abdullah Saleh.

Muhammed Muheisen/Scanpix

Protesterna fungerar, presidenten avgår.
3 av 3

Protesterna fungerar, presidenten avgår.

Muhammed Muheisen/Scanpix

Ali Abdullah Saleh har meddelat att han avgår inom 30 dagar efter förhandlingar med oppositionen och grannländer.

SANAA. Jemens president Ali Abdullah Saleh har annonserat att han kommer att lämna ifrån sig makten inom 30 dagar till landets vicepresident. Saleh blir då den tredje i raden av arabiska ledare som avgår efter intensiv folklig opposition. Tidigare har Zine el-Abidine Ben Ali och Hosni Mubarak tvingats från makten i Tunisien och Egypten.

Beslutet grundar sig i en plan som presenterats av Gulf Cooperation Council, ett politiskt förbund mellan staterna kring Persiska viken. Saleh kommer att få immunitet från åtal, och detsamma gäller för hans familj och medarbetare, rapporterar Skynews.

Oppositionen säger sig ha accepterat planens grundläggande principer men motsätter sig att bilda en samlingsregering för nationell ening.

Proteströrelsen har uttryckt misstro mot Salehs ord, men i och med att soldater börjar ansluta sig till oppositionen ses beslutet som trovärdigt.

Biträdande informationsminister Abdoh al Janady har också annonserat att överrenskommelsen kommer att bevittnas av representanter för EU, USA samt grannländer ur Gulf Cooperation Council. Han understryker också de internationella påtryckningarnas betydelse för Salehs beslut.

Abdullah Saleh har haft makten i Jemen under 33 år, och valdes till en ny sjuårsperiod 2006 samtidigt som han anklagades för korruption.