Fredag 21 Jan
Stockholm

USA inför "omöjligt" passformulär

Bara 114 miljoner amerikaner har ett pass och det blir inte lättare att skaffa om det nya formuläret sätts i bruk.
1 av 2
Bara 114 miljoner amerikaner har ett pass och det blir inte lättare att skaffa om det nya formuläret sätts i bruk. Foto: Damian Dovarganes / AP
2 av 2

Det blir allt svårare för amerikaner att resa utomlands. I framtiden kan den som ansöker om ett pass bland annat vara tvungen att redovisa hela sitt arbetsliv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON D.C.. Det amerikanska utrikesdepartementet föreslår ett nytt biografiskt formulär till den som ansöker om amerikanskt pass. Detta gör det ännu svårare för amerikaner att resa utomlands.

I januari 2011 var det cirka 114 miljoner amerikaner som hade ett pass, vilket är mindre än hälften av landets befolkning.

I det nya formuläret ska bland annat samtliga boendeadresser och arbetsplatser i ens liv fyllas i, inklusive kontaktuppgifter till tidigare anställda och chefer. Dessutom efterfrågas uppgifter till personer som bevittnat ens födsel.

Enligt förslaget ska personer kunna nekas pass om formuläret inte fylls i korrekt.

Utrikesdepartementet har räknat ut att det tar 45 minuter att besvara formuläret. På resesajten Consumer Traveler är man dock tveksam till detta och dömer ut formuläret som omöjligt.

Vill den som undersöker passansökan neka personen i fråga är det bara att tvinga den att fylla i det "omöjliga" formuläret - som alltså inte behöver gälla alla sökanden.

Rörelsefriheten och den personliga integriteten har blivit allt mer begränsad för resande amerikaner sedan terrorattackenWorld Trade Center 2001.

Kommentera
Kopiera länk
Dela