1 av 4
- Foto: SCANPIX
2 av 4
- Foto: SCANPIX
3 av 4
- Foto: SCANPIX
4 av 4
- Foto: SCANPIX

Har svensk media tröttnat på revolutionerna?

Begravdes de med Usama bin Ladin? Nyheter24 sammanfattar läget.


Jasminrevolutionen

Är benämningen på de revolter i Tunisien som startade i slutet av 2010 och tills President Zine El Abidine Ben Ali tvingades avgå den 14 januari 2011 och lämna landet. Demonstrationerna gällde framför allt arbetslöshet, korruption och höjda livsmedelspriser. Revolterna har sedan dess spridit sig över hela arabvärlden.

För bara några dagar sedan dödades en av Muammar Khaddafis söner. Den fruktade libyske diktatorn var själv nära att stryka med. Och tidigt på onsdagsmorgonen flög Natoflyg ovanför den lybiske huvudstaden Tripoli och kraftiga explosioner hördes.

I Bahrain åtalas just nu 23 läkare och 24 sjuksköterskor för att konspirera mot staten då de "spridit rykten om att Sunnimonarkin måste tas ned”, uppger BBC.

I Syrien tillåts inte längre utländska journalister att ta sig in. Men rapporter inifrån landet uppger att flera städer omringas av militärer och milisgrupper.

Egypten har en ny ledare, Essam Sharaf, efter att Mubarak slängts ut efter 30 år vid makten. Även i Tunisen och Oman görs regeringsombildningar och nya allianser formas. 

Sedan gnistan tändes, i Tunisien den 17 december 2010 då den 26-årige gatuförsäljaren Mohammed Bouazizi tände eld på sig själv framför den lokala regeringsbyggnaden, har lågorna spridits via Algeriet, Jemen, Saudiarabien, Jordanien, Egypten, Oman och Bahrain till Libyen.

I Libyen aktualiseras i dag frågan om vad vi i väst har för ansvar? Somliga menar att folkliga revolutioner kommer att ersätta ursäkten att "hjälpa" länder från förtryck i stället för "kriget mot terrorn" nu när Usama inte längre finns med oss.

Andra skulle påstå att det skulle vara som att spotta på Bouazizis grav. För bakom den förtvivlan som fick 26-årige Bouazizi att tända eld på sig själv låg år av förtryck, orättvisor, korruption och ekonomisk desperation.

Nu inträder vardagen, men de gamla eliterna kommer att göra allt för att försvara sina intressen.

Nyheter24 har pratat med Ali Esbati, ekonomianalytiker på den norska tankesmedjan Manifest Senter for samfunnsanalyse, som menar att nyckelfrågan är om och i så fall när den saudiarabiska regimen kommer att tvingas släppa sitt järngrepp om dess befolkning.

– Nu när USA inte längre kan räkna med Egypten och landet kanske öppnar gränsen mot Gaza utmanas även globala maktstrukturer.

Men jasminrevolutionen är också ett tecken på att folk i Mellanöstern och Nordafrika förstått att de inte kan använda USA eller Israel för att ursäkta politiska övergrepp på hemmaplan.

– Det är en utveckling som varken Hamas eller Fatah i Palestina välkomnar. Just därför närmar de sig varandra nu. Rädslan för ett palestinskt uppror väger möjligen tyngre än gamla dispyter, säger Ali Esbati till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.