Europeisk gränskontroll från förr.
1 av 2
Europeisk gränskontroll från förr. - Foto: Michel Spingler/Scanpix
Ok, nu skickar vi brev till Bryssel och ber dem fixa det här.
2 av 2
Ok, nu skickar vi brev till Bryssel och ber dem fixa det här. - Foto: Gregorio Borgia/Scanpix

Gränskontrollerna tillbaka i EU: "Ska det vara nödvändigt?"

Revolutionerna i Nordafrika har gjort Europas ledare nervösa inför flyktingströmmarna och nu kan EU återinföra gränskontrollerna.  


BRYSSEL. Kommer du ihåg gränskontrollerna som man förr tvingades stanna vid mellan de europeiska länderna? De kan återigen bli verklighet om Frankrike och Italien får bestämma. Nu ska Bryssel ge länder möjligheten att sätta upp gränskontroller i "exceptionella fall", skriver EU Observer.

De båda länderna kan nämligen inte komma överens om en gränskonflikt där Frankrike stoppade ett passagerartåg vid gränsen till Italien med hundratals tunisiska migranter och förhindrade dessa från att komma in i Frankrike.

Dessa hade fått tillfälliga uppehållstillstånd av Italien så att de skulle tillåtas åka vidare in i andra EU-länder eftersom Italien inte ville ha hand om samtliga 26 000 asylsökande.

Nu har Nicolas Sarkozy och Silvio Berlusconi bett EU om hjälp att justera reglerna i Schengen-avtalet för att lösa tvisten. Frankrike och Italien vill ha möjlighet att sätta upp gränskontroller vid särskilda omständigheter som till exempel massiva migrationsströmningar.

Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för folkpartiet, är kritisk.

- Ska det vara nödvändigt verkligen?  Det är förvånande med tanke på hur stor unionen är, hur många vi är och i relation till den invandringsvåg som vi sett på senare år till Sverige från exempelvis Itak så är det ingen stor ökning, säger han till Nyheter24.

EU-kritiska sverigedemokraterna är mer positiva till ökade gränskontroller.

- En revidering av Schengen betyder att man lägger tillbaka mer makt till nationella parlament, och vi är positiva till ökat nationellt självbestämmande, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund till Nyheter24 och fortsätter:

- Det uppstår stora problem i nationer med stora flyktinggrupper, det är inget populistiskt. Man måste se till sin egen nation i de fallen.

Vad anser ni om att Italien och Frankrike har lyckats få kommissionen att gå på deras linje?

 - Att man tillåter den typen av intern lobbyning är ytterligare en spik i kistan på EU-projektet, i alla fall det federla EU-projektet. Det är en  stor del av problemet, att gemensamma regler ska gälla för alla.

Nyheter24 har förgäves sökt EU-minister Birgitta Ohlsson och justitieminister Beatrice Ask för en kommentar. Asks pressekreterare Anna Erhardt meddelar dock att "regeringen välkomnar översynen av Schengen. Vi får se närmare på detta när Kommissionen väl lägger ett förslag."

/
/
EU
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.