Tisdag 20 Apr
Stockholm

Nu får kubaner resa utomlands

Raúl Castro under kongressen.
1 av 2
Raúl Castro under kongressen. Foto: Ismael Francisco/Scanpix
"Okej, nu drar vi till Aiya Napa!"
2 av 2
"Okej, nu drar vi till Aiya Napa!". Foto: Javier Galeano/Scanpix

Men hur många kubaner har råd att åka någonstans?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

HAVANNA. Under måndagen presenterade kubanska regeringen reformdokument "Riktlinjer för den politiska ekonomin". De 313 reformpunkterna godkändes under kubanska kommunistpartiets kongress 19 april.

Enskilda kubaner ges nu bland annat rätten att sälja och köpa sina bilar och hus. Men bemyndigas även kubanerna att resa som turister till andra länder, skriver argentinska La Nación. Denna rättighet har inte funnits på drygt femtio år.

Dokumentet går dock inte djupare in på vilka kriterier som krävs för att resa, skriver spanska El Mundo.

Mona Rosendahl, föreståndare för Latinamerikanska institutet på Stockholms universitet, säger till Nyheter24 att möjligheten att resa för befolkningen inte kommer att förändras så mycket:

– Regeringen vill skapa öppningar och göra landet mer öppet för den internationella ekonomin. Men det är svårt att säga vad detta innebär. En ytterst liten del av befolkningen har möjligheten att resa. Förut måste man bli inbjuden genom arbete eller studier, då kunde akademiker åka och tjäna pengar och många kommer tillbaka. Alla hoppar inte av. Även om Spanien är ett attraktivt ställe eftersom många har släkt och vänner där.

Raúl Castro, Fidel Castros något yngre bror och nyligen tillträdd partiledare, uttryckte sig hårt mot kommunistpartiet under kongressen, och uppmanade partiet att "göra sig av med den tröghet som grundar sig på dogmer och tomma slagord".

Enligt Castro sätter partiet käppar i hjulen på regeringens ekonomiska reformprogram. Castro gick ut hårt och begränsade antal år en partimedlem kan sitta i regering eller på hög post inom partiet till två perioder om fem år vardera, med krav på återval.

Kommentera
Kopiera länk
Dela