Ugandiska parlamentsledamöter.
1 av 3
Ugandiska parlamentsledamöter. - Foto: Stephen Wandera/Scanpix
Ugandisk polis till höger och HBT-förespråkare till vänster.
2 av 3
Ugandisk polis till höger och HBT-förespråkare till vänster. - Foto: Stephen Wandera/Scanpix
På torsdagen svors Museveni in i sin fjärde mandatperiod som president. Han har suttit vid makten i 25 år.
3 av 3
På torsdagen svors Museveni in i sin fjärde mandatperiod som president. Han har suttit vid makten i 25 år. - Foto: Stephen Wandera / AP

Beslut om antigaylagen dröjer

Lagen som skulle straffa homosexuella med döden i Uganda har skjutits upp.


Valet i Uganda

I februari hölls det både president- och parlamentsval i Uganda. Den sittande presidenten Yoweri Museveni fick 68 procent av rösterna och kommer att ha suttit vid makten i 30 år när den nuvarande mandatperioden är över.

Oppositionen anklagade presidenten för valfusk och protester har skakat landet. I april eskalerade allt i och med höjda bränsle- och matpriser. Oppositionsledaren Kizza Besigye har fängslats fyra gånger sedan dess.

På torsdagen svors Museveni in som president samtidigt som Besigye kom hem efter en sjukhusvistelse i Kenya och möttes av tusentals anhängare.

KAMPALA. Det internationellt fördömda lagförslaget i Uganda, som Nyheter24 rapporterade om på onsdagen, har stoppats tills vidare.

Lagförslaget, som först lades fram 2009, har diskuterats i lagberedande utskott sedan fredagen och skulle ha debatterats under onsdagen men togs till sist bort från dagordningen.

 

Förhandlingar kan återupptas inom två veckor

Eftersom parlamentet nu ska upplösas så har lagförslaget lagts på is på obestämd tid. Kampanjmakare varnar dock för att lagen kan komma att tas tillbaka vid senare tillfälle.

– Det kommer att installeras ett nytt parlament snart. Jag vet inte exakt men det bör ske inom två veckor, kanske tidigare, säger Anders Sjögren, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet, till Nyheter24.

En ledamot, John Alimadi säger att beslutet kan ha tagits på grund av världssamfundets starka fördömanden. En av de som fördömt lagförslaget, biskop Christopher Seneno, säger att detta är goda nyheter:

– Vi vill egentligen inte ens debattera den här lagen. Det är farligt eftersom det förekommer massor av felaktig information och folk blir spända och exalterade. Debatten i sig utsätter HBTQ-personer för fara, säger han enligt The Guardian.

 

Inga fler progressiva krafter i nytt parlament

Det mesta tyder på att lagen tas upp när parlamentet öppnas igen, men läget är osäkert.

Om lagen tas upp i det nyinstallerade parlamentet är risken stor att den går igenom. Progressiva krafter kommer inte få något större utrymme.

– De chanserna bedömer jag som mycket små, säger Anders Sjögren.

Många har anklagat president Yoweri Museveni för att använda antigaylagen som ett försök att avleda uppmärksamheten från oroligheterna i landet (som uppstod i samband med anklagelser om valfusk tidigare i år).

Protester utbröt på onsdagen när oppositionsledaren Kizza Besigye inte tilläts resa från Kenya till Uganda.

Det är dock inte säkert att det var på order från ugandiska regeringen som planet stoppades.

/
/
HBT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!