Torsdag 2 Dec
Stockholm

Försökte korsa gränsen - sköts ihjäl

Demonstrationerna hålls för att uppmärksamma Nakba, katastrofdagen.
1 av 2
Demonstrationerna hålls för att uppmärksamma Nakba, katastrofdagen. Foto: Hatem Moussa/AP/SCANPIX
Minst tio personer ska ha skjutits ihjäl i oroligheter i Israel.
2 av 2
Minst tio personer ska ha skjutits ihjäl i oroligheter i Israel. Foto: Hatem Moussa/AP/SCANPIX

Minst tio personer ska ha dödats i oroligheter vid vid de israeliska gränsområdena till Libanon och Syrien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta: Nakba

Nakba betyder katastrof och är en paletinsk sorgedag. Dagen uppmärksammas varje år med anledning av årsdagen av staten Israels bildade för 63 år sedan. Då tvingades 760 000 palestinier gå i exil.

Tusentals palestinier hade under söndagen samlats i flera städer för att uppmärksamma vad som kallas katastrofdagen Nakba.

Det utbröt våldsamheter på flera platser. I Gaza öppnade israelisk militär eld mot demonstranterna, upp emot 50 personer ska ha skadats och minst en ska ha dött. I södra delarna av Tel Aviv dödades en person och ett tjugotal skadades när en lastbil rammade en buss och flera personbilar. Enligt al Jazeera ska lastbilen körts av en israelisk arab och attacken tycks ha varit medveten.

– Med tanke på hur det gick till har vi anledningen att tro att det var en medveten attack, säger Micky Rosenfeld, presstalesman vid den israeliska polisen.

Tio döda

Israelisk militär uppger att de öppnat eld mot personer som försökt korsa gränsen mellan Israel och Syrien, men militären nämner ingenting om dödsoffer. Men enligt libanesiska säkerhetsstyrkor ska sex personer skjutits ihjäl i gränsområdet, rapporterar BBC.

Även vid gränsen mot Libanon ska skottlossning förekommit och minst fyra personer ska ha skjutits ihjäl.

Kommentera
Kopiera länk
Dela