- Foto: SCANPIX

Carl Bildts nya huvudvärk

Wikileaksdokument visar att stormakterna inte kommer att vika sig en tum när Nordpolens isar smälter och olje- och gasfyndigheter frigörs.


Arktiska rådet

Grundades formellt 1996, men har sitt ursprung i Arctic Enviromental Protection Strategy AEPS) som signerades av regeringarna i de arktiska länderna - Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Kanada, Ryssland och USA - 1991. Förutom dessa länder är också sex organisationer för ursprungsfolk i Arktis representerade. Arktiska rådet ska fungera som ett samarbetsforum mellan länderna. Mellan åren 2011-2013 är Sverige ordförandeland.

I torsdags tog Sverige över ordförandeskapet i Arktiska rådet. Vilket innebär att vi hamnade mitt i vad som håller på att utvecklar sig till en energipolitisk storkonflikt.

Den omedelbara klimatutmaningen i att isen kring Nordpolen smälter är i sig ett problem av största slag. Men när istäcket smälter uppenbarar sig också nya olje- och naturgasfyndigheter som Danmark, Ryssland och USA redan nu vill ta i anspråk.

Ryssland redo slåss för Arktis

Wikileaks kabeldokument som visats för BBC säger att amerikanska diplomater talar om att Grönland är "på klart spår mot självständighet" och att detta innebär en "en unik möjlighet för amerikanska olje- och gasbolag att få fotfäste". Samtidigt säger höga ryska UD-tjänstemän att Ryssland är redo att slåss för Arktis.

50 miljarder fat olja

En företrädare för det brittiska oljebolaget Cairn Energy som följer utvecklingen kring Grönland med stort intresse säger till BBC att man uppskattar oljefyndigheterna till ungefär 50 miljarder fat. Detta motsvarar ungefär lika mycket som utvunnits ur Nordsjön de senaste 40 åren, och skulle självklart innebära en enorm inkomst för en framtida grönländsk regering.

En brittisk utrikesrådgivare säger till BBC att ingen räknade med att isen skulle smälta så fort i Arktis, så det som nu sker är en rusning från många håll för att muta in naturresurserna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.