Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tjeckiens "bögtest": Visar porr till flyktingar

- 19/05/2011, 13:47 -

SCANPIX

Folkpartisten Cecilia Malmström slår Prag på fingrarna för den kränkande behandlingen av homosexuella flyktingar i Tjeckien.

TJECKIEN 2011. Du placeras i ett kalt rum. Du tvingas fästa en gummiring runt din penis. Tuber mäter ditt blodflöde. Samtidigt varvas homo- och heterosexuellt pornografiskt material på en teve framför dig.

Detta använder sig Tjeckien av för att fastställa flyktingars sexualitet. Det avser fastställa om den person som söker flyktingstatus på grund av sin homosexualitet verkligen är homosexuell. Metoden har sina rötter i det kommunistiska Tjeckoslovakien, när homosexuellt umgänge var brottsligt.

Cecilia Malmström, EU-kommissionär för rättsliga frågor, säger nu, sedan de tjeckiska metoderna blivit kända, att det här på intet sätt ligger i linje med EU:s grundläggande rättigheter och asyllagar.

– Dessa "behandlingar" är mycket kränkande och är inte accepterbara inom EU och bör inte vara accepterbara någon annanstans i världen heller, säger Malmström till euobserver.com.