Söndag 20 Jun
Stockholm

UD om Bahrain-svensken: "Vi kan inte påverka ett annat lands lagar"

Habib Al Safaf har utpekats som oppositionsledare för den shiitiska delen av befolkningen.
1 av 3
Habib Al Safaf har utpekats som oppositionsledare för den shiitiska delen av befolkningen. Foto: Hasan Jamali / AP
2 av 3
UD har tagit ärendet vidare via ambassaden i Abu Dhabi men Sverige kan inte påverka själva domarna mot svensken.
3 av 3
UD har tagit ärendet vidare via ambassaden i Abu Dhabi men Sverige kan inte påverka själva domarna mot svensken. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

En svensk medborgare har i Bahrain dömts till 20 års fängelse och på söndag riskerar han att dömas till döden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fängslandet av oppositionen i Bahrain

Amnesty International har tidigare rapporterat om flera oppositionella som dömts till döden i Bahrain. I slutet av april dömdes fyra män till döden för att ha kört över och dödat två poliser under en antiregeringsdemonstration.

I augusti 2010 greps Mohamed Habib Mansur al-Sharaf tillsammans med tre andra. Den gången benämde Amnesty dem som "fyra shialedare".

Även den inhemska människorättsorganisationen Bahrain Youth Society for Human Rights har uttryckt sin oro över de nio män (Mansur al-Sharaf inkluderad) som på torsdagen dömdes till 20 års fängelse i en militärdomstol.

MANAMA. En svensk man sitter för närvarande i bahrainskt fängelse efter att ha dömts för bland annat "terroristverksamhet" och för att ha varit med och kidnappat en polis under de folkliga protesterna i landet tidigare i år.

Domen landade på 20 års fängelse men på söndagen kan mannen enligt flera människorättsorganisationer dömas till döden i en ny rättegång.

Att han ska ställas inför rätta igen bekräftas av Utrikesdepartementet. De vet dock inte vad det är som han står åtalad för.

– Nej, det vet jag inte på rak arm, säger Anders Jörle på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Utrikesdepartementet vill inte säga något om mannens identitet men bekräftar att han har både svenskt och bahrainskt pass, att han är i 50-årsåldern och att han bott omväxlande i Sverige och Bahrain.

Vet ni om han är skriven i Sverige och bott här nyligen?

– Han är ju skriven på så sätt att han är svensk medborgare, men vi vet inte om han har en adress i Sverige, säger Anders Jörle.

Enligt flera medier och organisationer är mannen Mohammed Habib al-Safaf, känd som Mohamed Habib Al-Muqdad. Han är en muslimsk skriftlärd och ska vara framstående inom den shiamuslimska oppositionen i landet.

Han har också tidigare suttit fängslad. När "arabvåren" kom till Bahrain släpptes han i ett försök från regimen att blidka oppositionen.

UD meddelar Nyheter24 att ambassaden i Abu Dhabi nu hanterar ärendet och att Sverige utnyttjat sin rätt att begära tillträde till en svensk medborgare.

– Vi gör det för att höra om han begär assistans från oss och försäkra oss om att allt går rätt till. Till exempel att han har en försvarsadvokat, säger Anders Jörle.

Sverige kan dock inte som enskilt land förändra situationen nämnvärt för Al Safaf.

– Vi kan inte påverka själva domarna eftersom det handlar om ett annat lands lagar, säger Jörle.

Finns det någon kontakt med EU för att agera mot Bahrain som mot andra länder?

– Inga kommentarer.

Människorättsorganisationen Amnesty International riktar på fredagen kraftig kritik mot domarna mot de oppositionella.

– De här rättegångarna och domarna är bara ytterligare bevis på i vilken utsträckning yttrande- och mötesfriheten nu nekas människor i Bahrain, säger organisationens mellanösternchef Malcom Smart i ett pressmeddelande.

Han uttrycker också en stark oro över sättet som rättegångarna genomförts på – att civila ställts inför rätta i en hemlig militärdomstol.

Kommentera
Kopiera länk
Dela