1 av 3
- Foto: SCANPIX
2 av 3
3 av 3
- Foto: SCANPIX

Gurkkrisen får Ryssland att stoppa EU-grönsaker

Upplagt för diplomatisk kris.


Hur smittar EHEC?

Smitta kan överföras via kontakt med djur, från miljön, via livsmedel eller från person till person. Smitta från miljö och djur anses i många länder vara de viktigaste smittkällorna. Det räcker med mindre än 100 bakterier för att man ska bli sjuk.

Vid smitta via livsmedel behöver därför inte bakterien föröka sig i livsmedlet. Dessutom tål den låga pH-värden. Det betyder att bakterien överlever i sura livsmedel som till exempel juice och majonnäs.

Exempel på livsmedel som orsakat sjukdom är råa och otillräckligt upphettade produkter som innehåller nötkött, till exempel hamburgare och kallrökta korvar, opastöriserad mjölk, grönsaker och opastöriserad äppeljuice.

Källa: Livsmedelsverket.

1 500 personer har smittats. I Sverige har en kvinna dött. I Tyskland har 16 personer dött hittills. Men Ehec-smittan - som först troddes komma från spanska gurkor - är också en bomb som riskerar att sprängas och brisera i en diplomatisk kris.

"EU:s hälsolagstiftning fungerar inte"

Ryssland förbjuder all import av frukt- och grönsaker från EU. Risken för smittan är för stor, enligt Gennady Onishchenko, chef för konsumentskydd i Ryssland, som också kritiserar matsäkerhetsstandarden inom EU.

– Detta visar att EU:s lovprisade hälsolagstiftning - som Ryssland blivit uppmanade att följa - inte fungerar, säger han enligt BBC.

Eftersom Ryssland importerar fruk- och grönt till ett värde av cirka 40 miljarder kronor per år höjer EU tonen mot grannen i öst.

EU-kommissionens talesperson, Frederic Vincent, kallar bannlysningen för "oproportionell" och säger att EU kommer att protestera mot förbudet.

– EU:s hälsokommissionär John Dalli ska skicka ett brev till ryska myndigheter med innebörden att beslutet är oproportionerligt, säger talesmannen Frederic Vincent, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Spanien söker kompensation

Samtidigt söker Spanien ekonomisk kompensation från Tyskland eftersom att de tyska myndigheterna menade att smittan härstammade från spanska gurkor. Nu visar det sig dock att så inte var fallet. Och troligtvis kommer det inte att gå att härleda varifrån smittan kom ifrån ursprungligen.

- Vi kommer att söka gottgörelse från de berörda myndigheterna, säger Spaniens premiärminister Jose Luis Rodriguez Zapatero.

I en intervju med Spaninens nationella radio påpekade också premiärministern att det är av "yttersta vikt att Spanien nu återvinner sitt goda rykte och så fort som möjligt börjar exportera sina produkter."

Förlust: två miljarder per vecka

Förlusten för de spanska bönderna uppges ligga på omkring två miljarder kronor per vecka.

Frågorna är nu hur mycket Tyskland kommer att ställas till svars, om och i så fall när Ryssland kommer lyfta sitt förbud och vad det innebär för relationerna mellan EU och Ryssland?

/
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen i Köpenhamn i lågor

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Halmstad

"På Slottsjordsvägen vid Tennishallen inträffar en olycka mellan en kvinnlig cyklist och en manlig bilist.", skriver polisen på sin hemsida.