1 av 9
2 av 9
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

Spioner hackade al Qaida - bomber blev muffins

"Så gör du en bomb i din mammas kök" byttes ut till "Små muffins är stora igen".


I stället för artikeln - "Så gör du en bomb i din mammas kök" av skribenten "al Qaida-kocken" - möttes besvikna läsare av - "Små muffins är stora igen" med ingressen - "Självtillräckliga och mättande, de drar fram barndomsminnen samtidigt som de passar perfekt för dagens söttandade hipster."

Rocky Road-muffins med starkt sockerrus

Cyberattacken var ytterst sofistikerad. Den brittiska säkerhetstjänsten M16:s försök att störa rekryteringen av nya terrorister till al Qaida har nått nya nivåer. I stället för att bekämpa dem på marken kodade de om en hel text i ett nytt webbmagasin - Inspire - ämnad att nå nya målgrupper på den arabiska halvön.

Artikeln som ursprungligen innehöll tips på hur du gör en bomb med hjälp av socker, tändstickshuvuden och små glödlampor gav läsaren i stället exempel på hur du bäst gör en Rocky Road-muffins och utlovade ett starkt sockerrus.

M16 fortsätter attackera webbmagasinet

Webbmagasinet skulle kommit ut i juni förra året, men tidningsledningen drog tillbaka numret. Två veckor senare släppte de dock den på nytt. Sedan dess har al Qaida lyckats komma ut med fyra nummer till av det 67-sidor långa webbmagasinet.

– Men den brittiska säkerhetstjänsten fortsätter att attackera publikationen eftersom att den ses som ett viktigt propagandainstrument, säger en källa till The Telegraph.

Magasinet försöker inspirera fler att följa den jihadistiska banan och förvandla Jemen, som just nu står i lågor, till ett wahhabistiskt näste. Bakom publikationen står Anwar al-Awlaki, som har bott i USA och Storbritannien, samt Samir Khan från delstaten North Carolina. Magasinet är på engelska.

Senaste nytt

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

Minskad novembertrafik för Norwegian

Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

1 timme sedan
Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.

Ny rapport: Riksbanken underskattade riskerna

1 timme sedan
Riksbankens gigantiska köp av statsobligationer och andra räntepapper hade begränsad effekt i syftet att få upp inflationen.

Polisen i Luleå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på E4, Norra Gäddvik.", skriver polisen på sin hemsida.