Protester mot regimen under fredagen.
1 av 4
Protester mot regimen under fredagen. - Foto: Hani Mohammed /Scanpix
Demonstranter kräver presidentens avgång.
2 av 4
Demonstranter kräver presidentens avgång. - Foto: Hani Mohammed/Scanpix
Ali Abdullah Saleh 6 maj.
3 av 4
Ali Abdullah Saleh 6 maj. - Foto: Hani Mohammed/Scanpix
Ali Abdullah Saleh 8 april.
4 av 4
Ali Abdullah Saleh 8 april. - Foto: Muhammded Muheisen/Scanpix

Jemens president beskjuten

Granater slog ned i moské under bönestund


På bristningsgränsen

Oroligheterna i Jemen bröt ut i januari. President Ali Abdullah Saleh som suttit vid makten i 33 år annonserade att han inte skulle kandidera till nästa val 2013 men oppositionen har kontinuerligt krävt hans omedelbara avgång. GOC (Gulf Cooperation Council), EU och USA har alla uppmanat president Saleh att underteckna ett där han avgår inom 30 dagar och slipper åtal.

Striderna mellan regimtrupper och krigare som är lojala med lokala klanledare har ökat de senaste veckorna. Oppositionsledaren Sadiq al-Ahmar har anklagat Saleh för att driva landet mot inbördeskrig för att kunna sitta kvar vid makten. Saleh har vid ett flertal tillfällen bundit sig att skriva under fredsavtalet, men backat ur.

 

SAANA. Jemens president Ali Abdullah Saleh, skadades under fredagen när presidentpalatset attackerades. Även premiärministern Ali Mohammed Mujawar, parlamentets talman och flera andra regeringstjänstemän skadades. Imanen och tre vakter har omkommit.

Enligt de första rapporterna från oppositionens teve-kanal dog Abdullah Saleh i attacken. Nu har regimen dock  låtit meddela att presidenten kom undan med lindriga skador i baksidan av huvudet och mår bra. Man har också meddelat att presidente Saleh inom kort kommer att hålla presskonferens.

Regimen skyller attacken på sheikh Sadiq al-Ahmar vars trupper har varit i hårda strider med regimen. Kort före attacken mot presidenten hade regimen skjutit en granat in i Hamid al-Ahmars hem. Hamid är bror till Sadiq al-Hamar och ledare för landets största oppositionsparti. Regimen hade även skjutit tre granater mot universitetets campus där en regimmotståndare hållit en sittstrejk sedan januari, skriver Al-Jazeera.

– Det är mycket troligt att det är al-Ahmar-stammen som ligger bakom attacken, säger oberoende politiske analytikern Abdul Ghani al-Iryani till Al-Jazeera.

– Attackens budskap är att visa presidenten att han inte kan attackera dem ostraffat, samt att de kan slå mot honom precis som han kan slå mot dem, säger al-Iryani.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.