Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödsdoktorn är död

- 05/06/2011, 12:22 -
Kevorkian på filmpremiären av "You don't know Jack", 2010.
1 av 3

Kevorkian på filmpremiären av "You don't know Jack", 2010.

Evan Agostini/Scanpix

Kevorkian hos advokaten, 1990.
2 av 3

Kevorkian hos advokaten, 1990.

Ap/Scanpix

Kevorkian med sin självmordsmaskin, 1991.
3 av 3

Kevorkian med sin självmordsmaskin, 1991.

Richard Sheinwald/Scanpix

Patologen Jack Kevorkian stred för rätten att dö med värdighet. På fredagen dog han själv efter en kort tids sjukdom.

MICHIGAN. Jacob "Jack" Kevorkian, 83, dog under fredagen av njur- och hjärtstillestånd. Kevorkian var främst känd som dödshjälpsaktivist, och uppges ha hjälpt minst 130 patienter att dö, (se faktaruta). Han var en medial sprängladdning som aktivt pläderade för människans rätt till aktiv dödshjälp och gavs smeknamnet "Dr. Death" (Doktor död). Kevorkians advokater har uppgett att han led av diabetes och hepatit C.

1999 dömdes Kevorkian till 10-25 års fängelsestraff efter att ha videofilmat när han hjälper en ALS-patient att dö. Kevorkian uppmanade samtidigt åklagare att åtala honom. Han släpptes 2007 efter åtta år på villkoret att han inte skulle ge tips eller självmordshjälp till fler patienter.

Ambulerande dödshjälp

Kevorkian började skriva medicinska artiklar om dödshjälpens etik i tysk läkarpress på åttiotalet och utförde sitt första assisterade självmord 1990 på Janet Adkins som led av Alzheimer. Kevorkian använde sin egentillverkade "självmordsmaskin" för att injicera en dödlig drogcoctail i patienten. Kevorkian körde sedan runt med maskinen i sin bil och besökte olika patienter i behov av hans maskin.

Al Pacino och filmsuccé

2008 kandiderade Kevorkian till amerikanska kongressen som oberoende kandidat men skrapade endast ihop 2,7 procent i Detroit. Fenomenet Kevorkian blev film - "You Don't Know Jack" - i fjol med Al Pacino i rollen som Jack Kevorkian. Pacino fick en Emmy och en Golden Globe för sin insats. I sitt tacktal sa Pacino att "det var ett nöje att försöka porträttera någon så briljant och intressant och unik som Kevorkian."

Kevorkian sa till AP att han själv inte trodde att filmens framgång skulle inspirera fler dödshjälpsaktivister:

– Det finns inget mer att diskutera. Det har diskuterats till döds. Det finns inget mer att säga om det. Det är en etiskt legitim medicinsk praktik, precis som det var i antikens Rom och Grekland, skriver Msnbc.