Geronimo, sent i livet.
1 av 4
Geronimo, sent i livet. - Foto: Scanpix
Tupac Shakur i New York City.
2 av 4
Tupac Shakur i New York City. - Foto: Todd Plitt/Scanpix
Tupacs värste konkurent Notorious B.I.G.
3 av 4
Tupacs värste konkurent Notorious B.I.G. - Foto: Todd Lennihan/Scanpix
Caleb Bradham, Pepsins skapare.
4 av 4
Caleb Bradham, Pepsins skapare. - Foto: Ap/Scanpix

Denna dag i historien - 16 juni

16 juni. Motståndsmän och obekväma sanningssägare föds och en världsomspännande dryck tar sitt namn.


Goyathlay ("han som gäspar"), närmare känd som Geronimo föds cirka 16 juni kring Gilafloden i Arizona, USA. Han skulle bli chiricahuaapachernas hövding som stred mot de federala amerikanska trupper och europeiska nybyggare som ville ta över apachernas mark. Geronimo kapitulerade 1886 och flyttades runt i olika amerikanska stater tills han slog sig ner i Oklahoma där han dog i lunginflammation 1909. 

Rapparen och skådespelaren Tupac Shakur föddes Lesane Parish Crooks föddes i East Harlem New York 16 juni 1971. Tupac kom att bli den mest säljande rapartisten någonsin och agerade också i filmer. Tupac var i sina texter en obekväm samhällskritiker som berörde bränannde ämnen som gettoliv, fattigdom och våld. Det förekom kraftiga konflikter med andra rapartister och skivbolagsaktörer, bland annat Notorious B.I.G. Tupac sköts till döds i Las Vegas 1996.

16 juni 1903 tar läskedrycken Pepsi - Coca Colas värsta konkurrent - sitt namn. Drycken hade producerats sedan 1890-talet för att lindra magsmärtor under namnet Brad's drink. Drycken uppfanns av en apotekare från New Jersey vid namn Caleb Bradham. Namnet tog man från "dyspepsi", ett samlingsord för magsmärtor. Drycken består av kolsyrat vatten, socker, vanilj, smakessenser, pepsin och kolanötter. Pepsi har varit i närheten av att gå om Coca-Cola men ligger nu på en lägre marknadsandel.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Unga britter kan få rökförbud hela livet

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.

Dags att söka för tågluff i EU

Född mellan den 1 juli 2005 och 30 juni 2006? Då är det dags att söka någon av de 35 000 gratisbiljetter som EU delar ut i senaste omgången av Discover EU – systemet för att få unga européer att resa och träffas.

Patient började brinna under operation

Under en stämbandsoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna började en patient att brinna, rapporterar SVT Nyheter. Operationen, som skedde under förra året, gjordes med laser.

Svinesundsbron avstängd efter olycka

En trafikolycka inträffade på E6 på Svinesundsbron mellan Norge och Sverige på tisdagen.

Här vägrar Postnord dela ut brev

Brevlådorna är för små och låga. Därför har Postnord vägrat dela ut post i ett bostadsområde i Karlskrona under flera veckor.