En av männen till vänster ska enligt uppgift vara Mohammed Habib Al Safaf.
1 av 3
En av männen till vänster ska enligt uppgift vara Mohammed Habib Al Safaf. - Foto: Hasan Jamali / AP
Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa Al-Khalifa sedan 1999. Han efterträdde sin far Isa bin Salman Al-Khalifa.
2 av 3
Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa Al-Khalifa sedan 1999. Han efterträdde sin far Isa bin Salman Al-Khalifa. - Foto: AP
Protesterna har fortsatt i Bahrain men avstannat något efter regimens arresteringar
3 av 3
Protesterna har fortsatt i Bahrain men avstannat något efter regimens arresteringar - Foto: Hasan Jamali / AP

Bahrainsvensken dömd till livstid

Den svenske medborgare som tidigare arresterats i Bahrain har nu dömts till livstids fängelse.


De andra som dömts

Bland de 21 aktivister som på onsdagen dömdes till fängelse finns enligt BYSHR bland annat flera skriftlärda, en tidigare medarbetare på nyhetsbyrån MENA, bloggaren bakom bahrainonline.org och två personer med kopplingar till Bahrain Center for Human Rights.

Enligt TT finns även en dansk medborgare bland de som dömts till livstid.

MANAMA. Svensk-bahrainiern Mohammed Habib Al Safaf, också känd som Mohammed Habib al-Muqdad, har dömts till livstids fängelse av en militärdomstol i Bahrain.

Nyheter24 rapporterade i slutet av maj om Al Safaf (då han dömts till 20 års fängelse för att ha kidnappat en polis) och att svenska utrikesdepartementet inte kunnat nå honom eftersom Bahrain inte erkänner hans svenska medborgarskap.

Enligt människorättsorganisationen Bahrain Youth Society for Human Rights, BYSHR, dömdes svensken tillsammans med 21 andra aktivister på onsdagen till fängelse. Åtta av dem dömdes till livstid, nio till 15 års fängelse, tre till fem år och en till två år.

"Organiserat en terrorgrupp"

Bland de åtalspunkter som BYSHR redovisar återfinns bland annat att de tilltalade ska ha "organiserat och styrt en terroristgrupp för att störta landets kungliga styre och förändra konstitutionen", förolämpat militären och spridit falska nyheter och rykten.

Bahrain är ett av länderna där Jasminrevolutionen stannat av och där ett regimskifte verkar vara utom räckhåll, även om protesterna fortsätter i mindre styrka.

/
/
/
/
/
/
/
UD
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.