Tisdag 27 Sep
Stockholm

"Är ingen äventyrsresa"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Ship to Gaza ska i dagarna inleda ytterligare en seglats med förhoppningen att komma fram till Gaza med förnödenheter. Vid förra årets aktion dog nio personer. Med på ett av årets fartyg finns vänsterpartisten Kalle Larsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ship to Gaza Sverige

15 organisationer står bakom årets Ship to Gaza och med på fartygen finns bland annat Henning Mankell, Maria-Pia Boëthius och Dror Feiler, politiker från vänsterpartiet och miljöpartiet, organisationer som Svensk sjuksköterskeförening och Sveriges unga muslimer. Dokumentärfilmaren Bo Harringer och reportern Helena Hägglund från Kyrkans tidning finns med för att rapportera från resan.

 

Kalle Larsson, riksdagsledamot för vänsterpartiet, åkte under torsdagen ned till Aten för gå på Freedom Flotilla som kommer att avsegla på söndag eller måndag med förnödenheter till Gaza. Den här gången är det mellan nio och elva fartyg lastade med byggmaterial, mediciner och läkarmaterial.

Dessutom har de med sig ett kulturhus som kan monteras på plats, 2 000 brev från spanska skolelever till barn i Gaza och fotbollar skänkta av Gothia cup.

– Vi har ingenting som kan uppfattas som eller är vapen med oss. Vi har redskap för att bygga upp Gaza, säger Kalle Larsson till Nyheter24.

Israel har i nationella medier sagt att de kommer att agera på samma sätt som förra året. Förra året dog nio personer när Israel gick till attack mot ett av fartygen. Hur tänker du runt det?

– Ja, de har hotat att göra samma sak i år med. Det har kommit uppgifter från officiella och militära myndigheter. Det finns dödshot riktade mot oss.

Är du rädd för din egen säkerhet?

– Jag känner ett allvar inför uppgiften. De boende i Gaza fruktar varje dag. Jag vill inte göra en grej av någon rädsla för min del. Det är en oerhört liten risk.

– Det här är ingen äventyrsresa. Det handlar om solidaritet och medmänsklighet. Det sista vi behöver är en upprörd stämning. Vi vill komma fram med förnödenheterna.

Fredrik Malm, folkpartiet, är djupt kritisk till Ship to Gaza.

– De får bestämma sig om de ska vara en humanitär hjälporganisation eller om de vill föra en politisk kampanj. De kan inte göra båda två. Det kommer inte att hjälpa med en konfrontation. De kan segla till en hamn i Egypten eller i Israel och lämna varorna där, så för de båda länderna in varorna till Gaza.

Det pratas om restriktioner för vad som får komma in i Gaza, mediciner och byggmaterial som stannar vid gränsen.

– Nej, det tror jag inte på. Om varorna inte innehåller några vapen ska det inte vara några problem. Om det viktigaste är att lämna varor borde de inte konfrontera Israel. Det vinner ingen på, säger Fredrik Malm till Nyheter24.

Enligt Kalle Larsson råder det akut brist av förnödenheter i Gaza.

– Folk dör i väntan på vård. De får inte lämna Gaza för att söka vård och det är mycket lite mediciner och läkarmaterial som får komma över gränsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.