Fredag 30 Jul
Stockholm

Burma släpper politiska fångar

Nitton politiska fångar har frigivits av militärjuntan i Burma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nitton politiska fångar, däribland anhängare till demokratikämpen Aung San Suu Kyi och fem buddhistmunkar, har frigivits av militärjuntan i Burma som ett led i en omfattande amnesti, uppger exilgrupper.

Regimen gav beskedet om att totalt över 6 000 fångar ska friges i fredags, kort efter det att FN:s människorättssändebud Tomás Ojea Quintana besökt landet.

I lördags släpptes så 16 politiska fångar från Insein-fängelset i Rangoon och tre från ett fängelse i Kachin i norra Burma, uppger exilrörelsen Assistansförbundet för politiska fångar (Burma), förkortat AAPPB.

Bland fångarna som släpptes från Insein fanns fem buddhistmunkar som greps 2003 och medlemmar av Suu Kyis parti Nationella demokratiförbundet (NLD). Partiet bekräftade frigivningen enligt AFP.

Fredspristagaren Suu Kyi sitter i husarrest sedan 2003 och är en av minst 2 000 människor i Burma som fortfarande sitter inspärrade på grund av sin politiska eller religiösa övertygelse, enligt människorättsgrupper.

Juntan, som har styrt landet med järnhand sedan 1962, förnekar existensen av politiska fångar och hävdar att alla intagna har begått brott.

Den statliga tevekanalen MRTV rapporterade i fredags att fångarna släpps "av social hänsyn till deras familjer" och för att kunna delta i det utlovade valet nästa år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela