- Foto: AP Photo/Rajesh Kumar Singh/SCANPIX

Flickor görs till pojkar i Indien

Könsoperationer görs på små flickor i Indien. Strävan är att de ska bli pojkar.


Indien

I Indien bor 1,21 miljarder människor och är därmed det näst mest folkrikaste landet i världen. Kina har cirka 1,3 miljarder invånare. Indiens huvudstad är New Dehli med 15 miljoner invånare. Offentligt språk är hindi plus 22 till. Engelskan är viktigt administrativt och kommersiellt.

80,5 procent av befolkningen är hinduister och 13,4 procent muslimer.

Indien är en republik, statschef är Pratibha Patil och regeringschef är Manmohan Singh.

Längtan efter pojkar gör att föräldrar ändrar sina döttrars kön. För 20 000 kronor kan föräldrar i Indien förvandla sina flickor till pojkar. Tidningen Hindustan Times rapporterar att läkare i staden Indore opererar små flickor mellan ett till fem år. Utöver operationen får flickorna, som görs till pojkar, hormonbehandlingar i flertalet år, vilket kan göra att operationen blir oåterkallelig.

Läkare berättar för Hindustan Times att det är flickor som har inre manliga könsorgan och yttre kvinnliga könsorgan som opereras till pojkar. Det görs för att barnet inte ska växa upp till en förvirrad sexuell identitet, säger läkare. Pojkarna blir infertila av operationerna.

Operationerna kan göras efter samtycke från föräldrarna och en skriftlig försäkran från dem. Barnen är för små för att veta vad som händer och har ingen talan. Liknande operationer görs på vuxna människor runt omkring i världen.

Hur många operationer som görs i Indien varje år vet man inte, men det ska finnas sju läkare i staden Indore som utför operationer och de säger att de har gjort 200-300 var.

Folkräkningssiffror från mars 2011 visar att könsobalansen är den värsta i Indien sedan 1947. 947 födda flickor på 1000 födda pojkar, trots att abort på grund av kön är förbjudet i Indien. Flickor ses i Asien ofta som en ekonomisk börda, enligt FN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!