- Foto: Petr David Josek / AP

Polischefen sparkas efter massavlyssningen

Dresdens polischef Dieter Hanitsch har sparkats efter att en deltagare i en anti-nazistisk demonstration avlyssnats av polisen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Högerextrema demonstrationer

Den tyska staden Dresden blev bombad av de allierade under andra världskriget. Detta har fått nynazister att år efter år demonstrera i staden på årsdagen av bombningarna.

År 2005 genomfördes den största nazistiska demonstrationen efter kriget i Tyskland när mellan 5 000 och 8 000 nazister samlades i Dresden.

DRESDEN. Massavlyssningen blev hans fall. Nu omplaceras Dresdens polischef Dieter Hanitsch till ett jobb inom den nationella polisen.

Inrikesministeriet i delstaten Sachsen meddelade beslutet på måndagen. Där står det att orsaken till att Hanitsch får gå är "dålig information i samband med utvärderingen av mobil data".

I Sachsens parlament lämnade vänstern på onsdagen in en motion för att klargöra vem eller vilka som bär ansvaret efter händelserna i vintras, uppger Heise Online.

Det var den 19:e februari som en nazistisk demonstration startade en massiv motdemonstration. Dessa anti-nazistiska demonstranter avlyssnades av polisen som på så vis kontrollerade deras exakta positioner.

Sachsens inrikesminister Mark Ulbig försvarade dock polisens agerande på måndagen och hävdade att det gjordes för att motverka allvarliga våldsbrott.

Dieter Kroll, tidigare polischef i sydvästra Sachsen, tar nu över Hanitsch jobb.

/
/
/
/
/
/
/
/