Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu ses homosexualitet som en sjukdom i Indien

- 06/07/2011, 07:12 -
1 av 2

Gurinder Osan/AP/Scanpix

2 av 2

Scanpix/Ap

Ghulam Nabi Azad, Indiens hälsominister, anser att homosexualitet är en sjukdom och att den sprider sig snabbt i landet. – Väldigt förvånande, säger RFSU.

Indien legaliserade sex mellan lika-könade 2009, dessförinnan var homosexualitet belagt med hårda fängelsestraff.
Men dagens acceptans av homosexuella i Indien kritiserades nyligen av hälsominister Ghulam Nabi Azad under ett HIV/Aids-möte i New Delhi.

– Det är en sjukdom som sprider sig snabbt i landet. Gaysex, som förekommit mer i den utvecklade världen, har nu tyvärr kommit till vårt land och det finns ett betydande antal sådana människor i Indien, sade Ghulam Nabi Azad, enligt BBC.

Hälsoministerns kommentarer möttes snabbt av stor kritik av hbt-organisationer världen över. Jonas Tillberg är handläggare på RFSU och arbetar bland annat med hbt-organisationer i Indien.

- Flera av våra samarbetspartners har reagerat mycket starkt på uttalandet. Om det stämmer att han sagt detta så är det väldigt förvånande. Homosexuella i Indien har lidit mycket av okunnighet och fördomar och den här typen av uttalanden förvärrar den stigmatisering som homosexualitet fortfarande innebär i Indien, säger Jonas Tillberg till Nyheter24.

Attitydsundersökningar visar att Indiers syn på homosexualitet ligger långt efter flera västerländska länders moderniserade och accepterande syn.

– I Sverige tycker idag den överväldigande majoriteten att samhället ska acceptera homosexualitet, i Indien är den siffran bara tio procent, säger Jonas Tillberg.

Eftersom Indien anslutit sig till World Health Organizations(WHO) klassificering av sjukdomar ICD 10 - där är det framgår väldigt tydligt att homosexualitet inte är en sjukdom – tycker Tillberg att det känns märkligt att det kunnat undgå en hälsominister.

Efter omvärldens kritik har Ghulam Nabi Azad hävdat att han blivit felciterad.