Anonymous är kända för att gömma sig bakom Guy Fawkes.
1 av 2
Anonymous är kända för att gömma sig bakom Guy Fawkes. - Foto: AP/Scanpix
På 255 McKibbin Street i Brooklyn, New York beslag FBI flera datorer som har koppling till hackergruppen Anonymous.
2 av 2
På 255 McKibbin Street i Brooklyn, New York beslag FBI flera datorer som har koppling till hackergruppen Anonymous. - Foto: Robert Mecea/Ap/Scanpix

FBI grep ökända hackare i razzia

FBI slog till mot Anonymous som nyligen varit myndigheters värsta mardröm.


Anonplus

Anonymous höll på att skapa ett nytt socialt nätverk på sajten Anonplus när FBI slog till mot hackergruppen. 14 personer greps i åldrarna 20-30 år. På hackarnas nya sida förklarade de deras vision med det nya nätverket:

"Det här kommer att bli din framtid. Det här kommer att bli vår framtid. Välkommen till ett nytt socialt nätverk där det inte existerar någon rädsla för censur eller avstängning."

"Det här projektet kommer inte att bli klart över en natt och det kommer att kräva hjälp från många där ute som vill skapa ett bättre internet."

Först blev de utslängda från Google+ och bestämde sig för att starta ett eget socialt nätverk. Men sedan kom nästa bakslag för hackargruppen Anonymous. Amerikanska FBI genomförde under tisdagen flera razzior mot adresser runt om i USA och grep totalt 14 personer med koppling till hackergruppen.

– Det här betyder inte speciellt mycket för Anonymous ändå. Det är en löst sammansatt grupp och fungerar inte som LulzSec som består av sex ledande personer. FBI får mer en propagandaseger när de griper de här personerna, säger Jack Werner, Nyheter24:s internet-bloggare.

Anonymous har bland annat tagit på sig hackningen av Paypal efter att de tillsammans med VISA och Mastercard vägrade att behandla korttransaktioner som gick till Wikileaks. Nu står gruppen åtalade för konspiration och försök till skadegörelse på ett skyddat datorsystem.

Vad tycker du om Anonymous och deras handlingar?

– Jag är väldigt kluven i den här fråga. De kan få för sig mycket dumheter kan jag tycka. De har hållit på att skapa sig en roll som samhällets tredje makt som media var ensamma om tidigare. Det som är intressant är att det bestraffar direkt genom sina handlingar, säger Jack Werner till Nyheter24 och fortsätter.

– Även om FBI kommer närmare hackarna så är de ändå långt efter, säger Jack Werner.

/
/
FBI
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!