Stockholm

"Samme 32-åring skyldig till båda dåden"

Den gripne mannen. Bilden är en faksimil från tv2.no
Den gripne mannen. Bilden är en faksimil från tv2.no.

Terrordådet i Oslo och dödsskjutningarna på Utøya kan ha utförst av samma gärningsman. En person har gripits av polisen. Han beskrivs som etnisk norsk av polisen. Polisen har slagit till mot bostaden. Sägs tillhöra högerextrema falanger.


Läs mer

OSLO. Norsk polis misstänker nu att det är samma 32-årige man - iklädd polisuniform - som dödat minst 84 personer på Utøya och detonerat bomben i regeringskvarteret i centrala Oslo där minst sju personer dödats.

– Det är något vi undersöker, säger polischefen Sveinung Sponheim till den norska tidningen Dagbladet och fortsätter:

– Det finns starka indikationer på att det kan vara samme man som är skyldig till båda dåden.

Mannen beskrivs av den norska justitieministern Knut Storberget som "etnisk norsk". Han har enligt polisen varit villig att svara på frågor sedan han gripits på ön Utøya. Men ännu har inget motiv kunnat avslöjas.

"Högerextrem"

32-åringen har av vittnen setts vid en brun varubil utanför regeringskanslibyggnaden endast två minuter före den stora explosionen.

Enligt Aftenposten ska mannen inte ha några kopplingar till några kända terrornätverk. Under natten slog tungt beväpnad  polis till mot mannens bostad i västra Oslo.

Enligt källor till tevekanalen TV2 - som fick utrymmas från sina lokaler i Oslo under fredagen - tillhör den gripne 32-åringen högerextrema falanger på Østlandet. Han ska dessutom ha registrerat två vapen, ett automatvapen och en pistol av märket Glock.

- Vi kan med säkerhet inte säga om han agerade ensam. Han sitter i förhör, säger vice polismästaren Sveinung Sponheim till TV2.

Vittnen till terrordådet på Utøyahar beskrivet scenerna som "ett rent helvete". Efter noga undersökning har polisen hittat odetonerade sprängämnen i den gripne mannens bil på ön Utøya.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.