Onsdag 22 Sep
Stockholm

Han greps för terrordåden i Norge

Gärningsmannen som uppges ha legat bakom terroristdåden i Oslo heter Anders Behring Breivik, 32.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Den norska polisen har gripit en man som misstänks ligga bakom dels den stora explosionen framför regeringskvarteret i centrala Oslo där minst sju har dött, men också massakern på ön Utøya där minst 84 personer har mördats.

Mannen heter Anders Behring Breivik och är 32 två år gammal  Han har enligt polisen varit villig att svara på frågor sedan han gripits på ön Utøya. Men ännu har inget motiv kunnat avslöjas.

Enligt källor till den norska tidningen Verdens Gang, ska 32-åringen bott hela sitt liv i Oslos västliga stadsdelar. Där bodde han fram till för en månad sen då han flyttade till Hedmark ett par mil utanför huvudstaden.

På Anders Behring Breiviks facebooksida kan man läsa att han en kristen religionsåskådning och att han är konservativ i sin politiska ideologi. Verdens Gang hävdar dessutom att han många gånger ska ha uttryckt nationalistiska åsikter på olika internetforum.

Vid skrivande stund har den norska polisen bekräftat att minst sju personer ska ha omkommit i samband med bombdådet i centrala Oslo. Dock befaras det att fler kan mista livet till följd av sina skador.

På ön Utøya uppskattas dödstalet att överstiga 84 omkomna personer.

I sin första och enda tweet på mikrobloggen twitter citerar Anders Behring Breivik ett känt citat av den brittiske ekonomen och filosofen John Stuart Mill:

"En person med en tro är starkare än 100 000 människor som endast har ett inresse".

Genom sin firma som sysslade med grönsaksodling uppger VG att terroristen skulle haft tillgång till sprängmedel i form av gödsel och likande explosiva ämnen.

Anders Behring Breivik ska inte ha varit känd hos polisen tidigare. Den enda förseelsen som existerar i registret är en mindre trafiköverträdelse som ägde rum för drygt tio år sedan.

32-åringen har av vittnen setts vid en brun varubil utanför regeringskanslibyggnaden endast två minuter före den stora explosionen.

Enligt Aftenposten ska mannen inte ha några kopplingar till några kända terrornätverk. Under natten slog tungt beväpnad  polis till mot mannens bostad i västra Oslo.

Enligt källor till tevekanalen TV2 - som fick utrymmas från sina lokaler i Oslo under fredagen - tillhör den gripne 32-åringen högerextrema falanger på Østlandet. Han ska dessutom ha registrerat två vapen, ett automatvapen och en pistol av märket Glock.

- Vi kan med säkerhet inte säga om han agerade ensam. Han sitter i förhör, säger vice polismästaren Sveinung Sponheim till TV2.

Vittnen till terrordådet på Utøyahar beskrivet scenerna som "ett rent helvete". Efter noga undersökning har polisen hittat odetonerade sprängämnen i den gripne mannens bil på ön Utøya.

Kommentera
Kopiera länk
Dela