Tragedin vet inga gränser.
1 av 3
Tragedin vet inga gränser. - Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
84 har bekräftats omkomna i tragedin på Utøya. Sju människor ska ha förlorat livet i explosionen i centrala Oslo.
2 av 3
84 har bekräftats omkomna i tragedin på Utøya. Sju människor ska ha förlorat livet i explosionen i centrala Oslo. - Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
Anders Behring Breivik har gripits av norsk polis.
3 av 3
Anders Behring Breivik har gripits av norsk polis.

92 bekräftat döda efter terrordådet

Norsk polis konstaterar nu att 91 personer omkom under fredagens horribla attacker i Oslo och Utøya.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Efter fredagens tragiska attacker mot Oslo och ungdomslägret på Utøya har nu norsk polis bekräftat att uppemot 92 personer har omkommit.

85 av dessa människor uppges ha skjutits till döds i det arbetarpartiet AUF:s ungdomssektions läger som ägde rum på ön Utøya.

– Vi kan tyvärr konstatera att 84 personer har förlorat livet på Utøya, samt sju människor i centrala Oslo efter den förödande bomben, säger vice polischef Roger Andresen under en presskonferens.

Norge sörjer attackerna

Den misstänkte gärningsmannen Anders Behring Breivik, 32, sitter vid skrivande stund fortfarande i förhör.

Vittnen berättar om attackerna på Utøya, och beskriver det som det värsta de någonsin har varit med om. En person vittnar om hur hon tog sin båt från grannön för att undsätta de utsatta.

– Det var hemskt, jag kunde bara ta med tio personer på båten och att behöva säga nej till människor, det var det värsta jag varit med om.

AUF-ledaren vädjar på en presskonferens till den norska befolkningen att man ska värna om demokratins principer.

– De som dog på Utøya kommer aldrig att återvända, men de idéer de trodde på kommer aldrig gå ur världen. Tron på demokratin och anti-rasismen. I dag är alla AUF:are, säger Eskil Pedersen.

Vid frågor om anhöriga är direktnumret till sjukhuset Ullevål +47 21 01 51 44.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

1 timme sedan
En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.