Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab.
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab. - Foto: SCANPIX

Breivik lärde sig av Stockholmsbombarens misstag

Varnade för att använda sig av Taimour Abdulwahabs metod.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. När Anders Behring Breivik planerade sin terrorbombning i Oslo tog han intryck inte bara av otaliga internetsidor med beskrivningar på hur man bäst bygger kraftfulla sprängladdningar.

Han lärde sig dessutom av självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv i centrala Stockholm den 12 december förra året.

Den typ av seriekopplad sprängladdning Abdulwahab bar på sin kropp utgjorde ett "dödligt misstag", skriver Breivik i sitt 1516 sidor långa "manifest". Breivik skriver att risken för att misslyckas är alltför stor om man använder Abdulwahabs bombtyp och skriver att det är "en oacceptabel risk".

I sitt manifest beräknar Breivik också hur många "förrädare" som finns i olika europeiska länder. Bland annat riktas dödshot mot 9393 svenskar, vilket är så många som han bedömer tillhör förrädare av "kategori A". Dessa är till exempel politiska ledare, mediechefer, kulturchefer och näringslivstoppar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!