Anders Behring Breivik avslöjades av biluthyrningsfirman Avis.
1 av 3
Anders Behring Breivik avslöjades av biluthyrningsfirman Avis. - Foto: Privat
Anders Behring Breivik var medlem i en pistolklubb i Oslo.
2 av 3
Anders Behring Breivik var medlem i en pistolklubb i Oslo. - Foto: FAKISIMIL
Anders Behring Breivik hyrde två bilar från Avis.
3 av 3
Anders Behring Breivik hyrde två bilar från Avis. - Foto: Fartein Rudjord/Ap

Hyrbilen avslöjade Breivik

Polisen anade att Anders Behring Breivik låg bakom terrorbomben i Oslo redan innan dåden på Utøya.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Polisen misstänkte Anders Behring Breiviks inblandning mindre än tre timmar efter bilbomben i Oslo. Via uthyrningsfirman Avis fick polisen ut hans namn och kunde sedan jämföra bilens registreringsnummer med bilderna från övervakningskameror i regeringskansliet, skriver Aftenposten.

– Avis var i dialog med polisen flera gånger under fredag eftermiddag och kväll. Två av våra bilar har varit involverade i det här. Vi gav snabbt svar till polisen, säger Anders Tveit, Avis Norgechef.

Breivik ska ha hyrt två bilar från Avis varav den ena används till att köra mot Utøya.

En pistolklubb i Oslo har nu också bekräftat att Breivik varit medlem i klubben under 2005, 2007 och i juni 2010. Han har deltagit i totalt 13 organiserade träningar och en tävling. Klubben säger att Breivik inte utmärkte sig med sina åsikter varken politiskt eller på något annat sätt.

– Som alla andra är Oslo pistolklubb skakade över händelsen den 22 juli i Oslo och Utöya. Klubben har ställt in alla träningar och tävlingar tills vidare. Det är med djup sorg våra tankar går till alla offren och deras familjer. Breivik är utesluten ur klubben med omedelbar verkan, skriver klubben i ett pressmeddelande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.