Fredag 30 Jul
Stockholm

Hyrbilen avslöjade Breivik

Anders Behring Breivik avslöjades av biluthyrningsfirman Avis.
1 av 3
Anders Behring Breivik avslöjades av biluthyrningsfirman Avis. Foto: Privat
Anders Behring Breivik var medlem i en pistolklubb i Oslo.
2 av 3
Anders Behring Breivik var medlem i en pistolklubb i Oslo. Foto: FAKISIMIL
Anders Behring Breivik hyrde två bilar från Avis.
3 av 3
Anders Behring Breivik hyrde två bilar från Avis. Foto: Fartein Rudjord/Ap

Polisen anade att Anders Behring Breivik låg bakom terrorbomben i Oslo redan innan dåden på Utøya.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Polisen misstänkte Anders Behring Breiviks inblandning mindre än tre timmar efter bilbomben i Oslo. Via uthyrningsfirman Avis fick polisen ut hans namn och kunde sedan jämföra bilens registreringsnummer med bilderna från övervakningskameror i regeringskansliet, skriver Aftenposten.

– Avis var i dialog med polisen flera gånger under fredag eftermiddag och kväll. Två av våra bilar har varit involverade i det här. Vi gav snabbt svar till polisen, säger Anders Tveit, Avis Norgechef.

Breivik ska ha hyrt två bilar från Avis varav den ena används till att köra mot Utøya.

En pistolklubb i Oslo har nu också bekräftat att Breivik varit medlem i klubben under 2005, 2007 och i juni 2010. Han har deltagit i totalt 13 organiserade träningar och en tävling. Klubben säger att Breivik inte utmärkte sig med sina åsikter varken politiskt eller på något annat sätt.

– Som alla andra är Oslo pistolklubb skakade över händelsen den 22 juli i Oslo och Utöya. Klubben har ställt in alla träningar och tävlingar tills vidare. Det är med djup sorg våra tankar går till alla offren och deras familjer. Breivik är utesluten ur klubben med omedelbar verkan, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela