VIDEO: Lyxfängelset där Breivik kan hamna

Anders Behring Breivik kan komma att fängslas i ett av världens lyxigaste fängelsen.


I fängelset, Halden Fengsel, kan han tillsammans med sina cellkamrater avnjuta teve-program på stora platt-teveapparater, äta mat ur egen minikyl och sova i designsängar.

En luxuös inspelningsstudio finns också tillhands om Breivik blir sugen på att spela in nästa sommarplåga.

Vakterna i fängelset gör allting för att vara de intagna till lags, till exempel genom att hålla dem sällskap under middagen. Under deras skift går de runt obeväpnade, berättar The Telegraph.

Och om Anders Behring Breivik får lust att bättra på sina kunskaper i köket, då finns hjälp att få. I Halden Fengsel finns det nämligen tillgång till ett specialdesignat kök där han får möjlighet att ta kurser i matlagning.

– I det norska fängelsesystemet fokuserar vi på mänskliga rättigheter och respekt för de intagna, sa guvernör Are Hoidal på öppningen av fängelset förra året.

Christer Isaksson, säkerhetschef för den svenska Kriminalvården, har dock tidigare sagt att just Halden är ett osannolikt alternativ när Breivik ska placeras.

- Jag tror att processen kommer vara oerhört omsorgsfull och långdragen och att han måste särplaceras, sa Isaksson tidigare till Nyheter24.

Var Breivik än hamnar kan sannolikt rubriker om en alltför trivsam atmosfär återkomma. De nordiska fängelserna anses internationellt vara mycket humana jämfört med i många andra länder.

/
/
Lyx
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!